Hem NYHETER ​Haninge fortsätter erbjuda verksamhetsförlagda studier för VFU-studenter

​Haninge fortsätter erbjuda verksamhetsförlagda studier för VFU-studenter

Publicerat av: Redaktionen

Den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, är en viktig del i lärarutbildningen och fyller en central roll för studenters möjlighet att utvecklas inom läraryrket.

Haninge kommun fortsätter att erbjuda VFU trots rådande situation med det nya coronaviruset.

En viktig satsning då det råder stor lärarbrist i länet samtidigt som kommunens attraktionskraft som arbetsgivare stärks.

Till följd av situationen med det nya coronaviruset har förändringar skett gällande Haninge kommuns undervisning till barn och unga. Det har i sin tur även ställt den verksamhetsförlagda undervisningen, VFU, inför stora utmaningar. Många lärarstudenter stod över en natt utan placering vilket är en katastrof för den enskilda studenten vars förutsättningar att kunna fullfölja sin utbildning försvårades avsevärt. I sin tur gav det också konsekvenser för regionens och landets framtida kompetensförsörjning.

​Haninge fortsätter erbjuda verksamhetsförlagda studier för VFU-studenter

Genom att Haninge har fortsatt erbjuda lärarstudenter placering har många fler kunna tas emot från länets olika lärosäten. Att ta emot studenter är en högt värderad uppgift bland förskole- och skolverksamheten i kommunen.

Handledare uttrycker ofta att studenter får med sig breda kunskaper från sina VFU-kurser samtidigt som de bidrar positivt till både förskolläraren- och lärarens samt verksamhetens utveckling.

– Det gör mig oerhört stolt över att Haninge kommun tar sin del av ansvaret för att säkra en framtida försörjning av samhällets viktigaste yrke även under svårare tider. Utbildning ger individen frihet och möjligheten att ta makten över sitt eget liv och måste alltid vara den högst prioriterade frågan i vårt samhälle, säger Tobias Hammarberg (L), kommunalråd och ordförande för grund- och förskolenämnden.

– Jag är imponerad över våra lärare, inte bara ställer de om sin egen arbetssituation utan fortsätter också arbeta för att framtida lärare ska ges en bra praktik och utbildning, säger Maria Fägersten (S), kommunalråd och ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

VFU-kurserna är viktiga inslag i lärarutbildningen då den knyter ihop teori med praktik. Förutom att VFU blir en ovärderlig rekryteringsbas för rektorerna ger de verksamhetsförlagda kurserna viktiga erfarenheter för det framtida yrket. Lärosätena har anpassat kurserna efter rådande läge, bland annat då kommunens gymnasieskolor numera har distansundervisning. För övriga studenter har de istället fått följa med sin handledare, eller andra behöriga lärare, när ordinarie undervisning genomförs och när förberedelser för potentiella förändringar gjorts.

– Det är roligt att få höra att både verksamheterna och studenterna tycker VFU har fungerat bra. Studenterna har i denna speciella situation kunnat hjälpa till vilket har varit värdefullt för många av våra förskolor och skolor. Samtidigt har studenterna hört av sig till oss som arbetat med VFU och sagt att den här kunskapen kommer de bära med sig i sitt fortsatta arbete. Förstå vad fantastiskt att vi säkrar framtiden tillsammans, säger Annie Karlsson, samordnare för verksamhetsförlagd utbildning i Haninge.

Digitala verktyg möjliggör seminarium

För att få fördjupad kunskap och värdefull dialog har studenter, handledare och VFU-ansvariga bjudits in till ett digitalt seminarium. Ett seminarium som inledningsvis skulle ha skett i fysisk form. Under nästa vecka kommer Henrik Lindh utbildningsdirektör inleda med att berätta om kommunens utvecklingsarbete inom förskolan och grundskolan.

Dialogdelen där deltagare kan ställa frågor via chatt hålls av specialpedagog Sirkka Jonsson där fokus kommer att vara på nyanlända och flerspråkiga elevers lärande.

– Att delta i VFU-samarbetet är ett sätt att knyta studenter till Haninge i ett tidigt skede. Vi har då möjlighet att visa hur vi arbetar och vilka satsningar som görs på skolutveckling i Haninge. Förhoppningsvis kan vi bli en ännu mer attraktiv arbetsgivare men också få bidra till viktiga kunskaper och lärdomar som lärarstudenterna tar med sig i sina fortsatta karriärer, säger Henrik Lindh utbildningsdirektör.

– Att vi lyckats fortsätta ta emot VFU studenter i dessa tider är verkligen ett kvitto på goda dialoger och samarbeten i organisationen. Något som gör mig väldigt stolt över vår organisation, fortsätter Henrik Lindh.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>