Hem Nyheter Sigma Young Talent och Microsoft utbildar 100 svenska AI-experter

Sigma Young Talent och Microsoft utbildar 100 svenska AI-experter

Publicerat av: Redaktionen

I spåren av den enorma bristen på IT-kompetens i Sverige så tar Microsoft och Sigma Young Talent på sig att utbilda 100 experter inom AI och cybersäkerhet.

Cyberattacker blir allt vanligare och enligt en sifo-undersökning upplever vart femte svensk sig ha blivit utsatt.

Enligt branschorganisationen IT&Telekomföretagen kommer Sverige år 2022 sakna 70.000 IT-kunniga.

Sverige faller efter omvärlden i kompetensutvecklingen. Samtidigt visade Sigma ITs Tomorrow Report 2019 att en miljon svenskar ville in i IT-branschen. Trots det visa flera rapporter på akut kompetensbrist i Sverige, där det enligt branschorganisationen IT&Telekomföretagen beräknas saknas 70 000 IT-kunniga fram till år 2022.

Företag vittnar om svårigheter

Sigma Young Talent och Microsoft utbildar 100 svenska AI-experter

I nuläget vittnar flera företag om stora svårigheter att rekrytera personal till viktiga framtidsområden enligt Näringslivets FoU-barometer. Två av de mest eftersökta framtida kompetenserna finns inom AI och cybersäkerhet.

Samtidigt blir cyberattacker allt vanligare och ny statistik från Sigma ITs kommande Sifo-rapport visar att vart femte svensk blivit utsatta för cyberbrott.

–       Genom digitalisering stärks individers, företags och samhällets möjligheter att göra Sverige världsledande.

Näringslivet måste dock snabbt säkra rätt kompetenser för att kunna mobilisera utvecklingen inom nya områden såsom AI och cybersäkerhet. I en tid där ständigt lärande spelar allt större roll krävs utbildningar som snabbt aktiverar den arbetskraft som kan bygga framtidens digitala lösningar. Det är där Skill Up Sweden och det nya utbildningssamarbetet med Sigma blir viktiga byggstenar, säger Hélène Barnekow, vd Microsoft i Sverige.

”Behovet är skriande stort”

Fler program kommer startas under året för att täcka in ytterligare kompetensområden. Samtidigt uppmanar båda företagen branschkollegorna att ta saken i egna händer.

– Ingen blixt från klar himmel kommer lösa Sveriges kompetensbehov. Detta är sättet framåt för oss, för Microsoft och för alla andra aktörer i svensk IT-industri. Behovet är skriande stort och tiden är inne för oss alla att utnyttja den expertis för att utbilda nya talanger, avslutar David Österlindh, vd på Sigma IoT & AI.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>