Sommarskoj20212
Hem EFTER PLUGGET Sommarskoj skapar återigen jobbmöjligheter för Karlstads feriearbetande ungdomar

Sommarskoj skapar återigen jobbmöjligheter för Karlstads feriearbetande ungdomar

Publicerat av: Redaktionen

Förra årets lyckade koncept Sommarskoj, som är en alternativ lösning för att skapa feriearbeten under pandemin, arrangeras även i år i samarbete med Framtidsfrön.

Framtidsfrön, som arbetar för att befrämja entreprenöriella förmåor hos ungdomar, har på uppdrag av Karlstads kommun tagit fram konceptet Sommarskoj för de ungdomar som ska sommarjobba i kommunens förskolor och fritidshem.

Under tre treveckorsperioder får 73 förskolor och fritidshem besök av sammanlagt 130 ungdomar som anordnar olika aktiviteter för barnen. Alla aktiviteter sker utomhus med avstånd.

– Vi är väldigt nöjda med att vi kan erbjuda jobb till så pass många ungdomar i tider då många ställer in kommunala feriearbeten, men framför allt är det underbart att se hur mycket denna typ av uppgift utvecklar och stärker ungdomarnas entreprenöriella förmågor, säger Mattias Walan, verksamhetsledare på Framtidsfrön.

Utformar aktiviteter på egen hand

Innan feriearbetarna får komma ut i verksamheterna går de först några dagars utbildning som behandlar viktiga förmågor och insikter inför framtiden. De får även utveckla och praktiskt använda förmågor som kreativitet, samarbete, ledarskap, eget ansvar och problemlösning när de i bildade smågrupper utformar utomhusaktiviteter för barnen. Resterande tre veckor åker feriearbetarna runt till kommunens förskolor och fritidshem och håller i sina aktiviteter. Vilka aktiviteterna blir beror på ungdomarnas val och kreativitet – 5-kamp, Piratskattjakt, Racingbils-hinderbana är några exempel på utformade utomhusaktiviteter.

Sommarskoj20212– För många ungdomar är feriearbetet den första bekantskapen med yrkeslivet och kanske fösta gången som man tjänar egna pengar. Det betyder både ansvar och frihet och kan komma att påverka framtida yrkesval. Med tanke på hur unga har drabbats av pandemin känns det extra viktigt att vi även denna sommar kan erbjuda möjligheten att prova på arbete inom våra verksamheter, säger Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Leah Sjörén är en av årets feriearbetare, tidigare har hon testat på att arbeta på restaurang och med reklam.

– Det känns väldigt bra att ha fått sommarjobb i år då det är väldigt svårt att få jobb i dessa tider. Jag gillar att vi får ta mycket eget ansvar och fått kunskap från olika håll – inte bara genom att utföra en aktivitet utan även genom planering och att prata inför folk, säger Leah.

Arbetskamraten Elias Blomberg instämmer:
– Det är väldigt skönt att få jobb och att det ändå är corona-anpassat. Jag känner mig väldigt trygg – vi har tillgång till masker, är noga med handsprit och att hålla avstånd. Jag kommer bli bättre på att samarbeta med andra, våga ta större kliv socialt genom att ringa samtal och prata med andra människor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>