Hem NYHETER ​I Gretas fotspår

​I Gretas fotspår

Publicerat av: Redaktionen

Film och Skola presenterar I Gretas fotspår, en utbildningsfilm som visar hur Greta-effekten spridit sig och engagerar ungdomar utanför Sveriges gränser.

Vi får möta två tonåringar som grundade den belgiska miljörörelsen Youth for Climate, med Greta som förebild.

​I Gretas fotspår

Filmen kommer tillsammans med en lärarhandledning som ska aktivera och inspirera elever i klimatfrågorna.

– Du har visat mer mod än alla världsledare under den här månaden. Du är en av de modigaste kvinnorna jag vet. Vi blev så inspirerade att vi kände oss manade att göra det internationellt […] Jag tror att du startade en revolution, förklarar Anuna i ett Skypesamtal med Greta i filmen I Gretas fotspår. Vi gjorde det tillsammans, svarar Greta.

Filmen handlar om Anuna och Kyra som startade miljörörelsen Youth for Climate. Deras arbete har fått stor massmedial uppmärksamhet, något de lyckats skapa samtidigt som de går i skolan. Motivationen finner de i rädslan för framtiden vilket de själva beskriver som ohälsosamt, ”17-åringar borde inte drivas av rädsla”. Men modet och hoppet har de funnit i Greta Thunberg.

– Klimatet är en viktig fråga för ungdomar och Greta är en stor förebild för många. Hela Greta-effekten är intressant att prata om, hur kommer det sig att skolungdomar har lyckats få sina röster hörda när så många andra har misslyckats? Med hjälp av utbildningsfilmen I Gretas fotspår och dess lärarhandledning kan klimatfrågor på allvar arbetas med i klassrummen. – Sandra Ortíz del Gaiso, Film och Skola

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>