Hem NYHETER Lärare osäkra på hur man pratar sex – nu kommer hjälp från RFSU!

Lärare osäkra på hur man pratar sex – nu kommer hjälp från RFSU!

Publicerat av: Redaktionen

Hur pratar man om porr, ömsesidighet och samtycke med en högstadieelev?

Med hjälp av Skolverkets Metoo-pengar lanserar RFSU nu Metodbanken – en digital tjänst för lärare som vill bli bättre på att prata om de svåra frågorna.

Porrfilter, sexuella trakasserier och samtyckeslag. Frågor om unga och sexualitet debatteras ofta i media och många har åsikter om hur skolans sexualundervisning ska se ut. Samtidigt visar en granskning av Skolinspektionen att många lärare känner sig osäkra på hur de ska prata om till exempel normer, värderingar och hbtq-frågor. Med Metodbanken vill RFSU sprida sina erfarenheter av att prata om sex och relationer med unga.

Lärare osäkra på hur man pratar sex – nu kommer hjälp från RFSU!

– Här delar vi med oss av våra mest använda metoder, men skickar också med goda råd kring sådant vi lärt oss under våra många år av samtal med unga. Det kan handla om allt från relationer och säkrare sex till hur man kan prata om porr och vad samtycke egentligen är, säger Kalle Röcklinger, sakkunnig inom utbildning på RFSU.

Politiskt behöver mer göras för att stärka lärare och garantera elever en god sexualundervisning, enligt Hans Linde, förbundsordförande på RFSU.

Regeringen har lovat att göra sexualundervisningen obligatorisk på lärarutbildningen från 2021, men det är hög tid att kommuner och friskolor satsar mer på kompetensutveckling inom grundskola och gymnasium. Frågorna behöver också ingå i SFI och gymnasiets språkintroduktion.

– Alla har rätt till en lustfylld undervisning om kropp och sexualitet som utgår från deras behov och frågor. Det är en grundläggande rättighet, säger han.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>