Hem EFTER PLUGGET Nortons undersökning: Mer än varannan svensk förälder oroar sig över att deras barn mobbas på nätet

Nortons undersökning: Mer än varannan svensk förälder oroar sig över att deras barn mobbas på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Norton ger råd inför Safer Internet Day så att föräldrar kan hjälpa sina barn att vara säkra på nätet.

En nyligen genomförd undersökning av Norton by Symantec avslöjar att sju av tio föräldrar i Sverige (70 procent) är oroliga över sina barns säkerhet på nätet.

Nästan hälften oroar sig för att deras barn ska mobbas eller trakasseras (46 procent) eller luras av en främling (43 procent) och mer än tre av fyra svenska föräldrar tror att barn idag är mer utsatta för faror på nätet än för fem år sedan (78 procent).

Nortons undersökning: Mer än varannan svensk förälder oroar sig över att deras barn mobbas på nätet 3

Enligt de senaste resultaten från Norton Cyber Security Insights Report, en undersökning av 21 000 konsumenter världen över varav 1 000 svenskar, tror mer än hälften (58 procent) av de svenska föräldrarna att det är mer sannolikt att deras barn mobbas på nätet än på skolan eller lekplatsen.

Utöver nätmobbning oroar sig föräldrarna mest över att barnen:

 • laddar ner skadliga program eller appar (40 procent)
 • avslöjar för mycket personlig information för främlingar (47 procent)
 • säger eller gör något på nätet som gör hela familjen sårbar (63 procent)
 • lägger ut något som kan hämma dem i framtiden när det gäller jobb- eller studiemöjligheter (27 procent).

Men trots denna oro tillåter två av fem föräldrar internetåtkomst innan barnet är sex år gammalt. Och även om de flesta föräldrar vidtar proaktiva åtgärder för att barnen ska vara säkra på nätet, som att begränsa åtkomsten till vissa webbplatser och appar (24 procent) eller endast tillåta internetåtkomst under föräldrarnas tillsyn (21 procent), så gör mer än en av fyra (27 procent) ingenting. 20 procent av alla tyska föräldrar och 17 procent av alla franska föräldrar förbjuder internetåtkomsten, jämfört med nio procent av svenska och sju procent av brittiska föräldrar.

 • Föräldrar har en avgörande roll när det gäller att utbilda sina barn om acceptabelt och säkert beteende på internet. En öppen dialog om vad som kan hända online är det första steget för att skydda barnen på nätet, säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec. Internet är en värdefull resurs i barnens utveckling, och dagens barn kan inte föreställa sig en värld utan internet. Att hindra barn från att gå ut på nätet är inte nödvändigtvis rätt väg. Vi uppmuntrar i stället föräldrar att införa regler om internetanvändning utifrån barnens ålder och prata med dem om deras upplevelser på nätet.

Det behöver inte vara så svårt att prata om vett och etikett på internet, gränser på nätet, säkra internetvanor, onlineupplevelser och nätmobbning. Det här året, som en del av Safer Internet Day, vill Norton hjälpa föräldrar att identifiera tecken på nätmobbning, uppmuntra dem till samtal med sina barn och införa ”netikett” vid en lämplig tidpunkt.

Tydliga tecken på nätmobbning bland barn:

 • Verkar nervös när man tar emot ett text-, online- eller e-postmeddelande eller börjar undvika sina enheter eller använda dem omåttligt mycket.
 • Kommer med ursäkter för att slippa gå till skolan, betygen börjar sjunka eller agerar utåt.
 • Blir defensiv eller hemlighetsfull om sin internetaktivitet eller raderar sociala mediekonton.
 • Drar sig undan familj och vänner.
 • Fysiska symtom som sömnsvårigheter, magont, huvudvärk och viktförändringar.
 • Verkar arg, frustrerad eller ledsen, särskilt efter att ha varit ute på nätet eller kollat enheter.

Tips på hur föräldrar kan skydda sina barn på nätet:

 1. Inför riktlinjer för hur barnen använder teknik, även känt som vett och etikett på nätet. Dessa riktlinjer kan handla om hur länge man får vara uppkopplad, vilka webbplatser som är säkra att använda eller vilket språkbruk som är lämpligt när man chattar.
 2. Skapa regler för barnens nätkommunikation, nedladdningar, vilka webbplatser som är säkra att besöka och nättrakasserier. De barn som lever i ett hem där det finns en öppen dialog om internetsäkerhet utsätts för färre negativa upplevelser online.
 3. Lär barnen att använda starka och unika lösenord på alla sina konton och aldrig lämna ut sitt lösenord, inte ens till vänner.
 4. Diskutera riskerna med att lägga ut och dela privat information, videor och bilder, särskilt i sociala medier – allt som läggs ut på nätet utgör barnens digitala fotavtryck och kan vara svåra att helt sudda ut. Föräldrar bör se till att deras barn inte lägger ut innehåll som kan äventyra deras säkerhet eller som de kan ångra när de blir äldre.
 5. Barn är benägna att härma sina föräldrars beteende. Föräldrar bör därför föregå med gott exempel och visa sina barn hur man surfar säkert på nätet.
 6. Uppmuntra barn att tänka innan de klickar. Oavsett om det handlar om att titta på webbfilmer, ta emot okända länkar i ett e-postmeddelande eller bara surfa på nätet och se på webbannonser eller popupreklam, säg till barnen att de inte ska klicka på länkar som kan ta dem vidare till farliga eller olämpliga webbplatser. Att klicka på okända länkar är ett vanligt sätt att få virus på sina enheter och kan även avslöja privat eller värdefull information för brottslingar.
 7. Använd en robust och pålitlig säkerhetsprogramvara, exempelvis Norton Security, i alla enheter i hemmet – från surfplattor och smartphones till bärbara och stationära datorer.
 8. Viktigast av allt, uppmuntra och håll en öppen och ständig dialog med barnen om internetanvändning.

Lär dig mer om tecken på nätmobbning och få tips på hur man inleder ett öppet samtal som gör det enklare för både föräldrar och barn – gå in på https://se.norton.com/natmobbning

Om Norton Cyber Security Insights Report

Norton Cyber Security Insights Report – en onlineundersökning av 20 907 enhetsanvändare över 18 år på 21 marknader – genomförs på uppdrag av Norton by Symantec och produceras av researchföretaget Edelman Intelligence. Felmarginalen för hela urvalet är +/-0,68 %.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>