Hem NYHETER 3 tips som får ditt barn att börja programmera

3 tips som får ditt barn att börja programmera

Publicerat av: Redaktionen

Visst kan man ibland som förälder bli lite oroad över att man låter sina barn spendera lite för mycket tid framför surfplattor och smartphones.

Samtidigt kan skärmarna fungera som en avlastning för dig som förälder och den hjälpen kan ibland vara avgörande för att få ihop livspusslet på ett behagligt sätt.

3 tips som får ditt barn att börja programmera

Idag finns det, som tur är, gott om appar och leksaker som lägger en viktig och lärorik grund för att ditt barn lättare ska förstå hur programmering fungerar. Dessutom ser tech industrins framtid mycket ljus ut med en växande och välmående arbetsmarknad. The US Bureau of Labor and Statistics, alltså den amerikanska byrån för jobb och statistik, visar att det år 2020 kommer finnas ca 1.4 miljoner jobb inom datavetenskap, men bara 400,000 examinerade datavetare. Barack Obama sa i ett av sina tal att “I den nya ekonomin, kommer datavetenskap inte vara ett alternativ, det kommer vara en grundläggande kunskap.”

Så gör ditt barn en tjänst och se till så att de lär sig grunderna redan i tidig ålder. I listan nedan hittar du lite inspiration och förslag som hjälper er att komma igång.

1. Spelappar

Idag är de flesta barnen vana användare av smartphones och surfplattor. Och nu finns det dessutom ett stort utbud av spel som på ett roligt och stimulerande sätt lär ut grunderna i programmering, utan att barnet märker av det.

Scratch

Massachusetts Institute of Technology (MIT) ligger bakom spelet där du styr små färgglada djur och figurer genom enkel programmering. Spelet är lätt att komma in i för både dig och dina barn. Istället för tråkiga textkoder är det färgglad grafik som gäller. Skapa en liten historia eller varför inte en musikvideo. Scratch spelar du gratis direkt i webbläsaren, men går även att ladda ner.

Rek. ålder: +5 år

Språk: Svenska

Minecraft Code Builder

Markus Perssons omåttligt populära succé, Minecraft, har hängivna fans världen över och möjligheterna med spelet verkar vara oändliga. Med Minecraft Code Builder lär sig barnen att programmera inuti Minecraft. Detta är ett perfekt tillägg om ditt barn dessutom redan är insatt i Minecraft världen.

Rek. ålder: +7 år

Språk: Engelska

Lightbot

I Lightbot löser du pussel med hjälp av enkla koder. Programmet är på engelska, men har ett tydligt symbolspråk som gör det lätt att förstå oavsett språkkunskaper. Utseendet påminner lite om den gamla arkad klassikern Qbert och finns att ladda ner på Apple Store, Google Play och Amazon.

Rek. ålder: +4 år

Språk: Engelska

Swift Playgrounds

Swift är Apples egna programmeringsspråk som används när man bygger appar till iOS, Mac, Apple TV och Apple Watch. Med Swift Playgrounds lär sig ditt barn grunderna i Swift genom att lägga interaktiva och färgglada puzzel. Ladda ner det gratis från App Store.

Rek. ålder: +4 år

Språk: Svenska

2.  Leksaker

För små barn kan spelappar vara lite för komplicerade. Som tur är finns det idag pedagogiska leksaker som ser till att smyga in programmering i lekandet.

Cubetto

Cubetto är en liten robust trärobot som du styr genom olika banor, som du eller ditt barn själv bygger. Roboten styrs med hjälp av block som man placerar på en panel. Blocken har olika egenskaper och får roboten att t ex rulla framåt eller svänga. Cubetto är godkänd för Montessoripedagogik och passar även till de allra minsta barnen.

Rek. ålder: +3 år

Code & Go Robot Mouse Activity Set

Code & Go påminner om ett klassiskt brädspel där du ska leda en liten plastmus genom en bana, fram till målet som i detta fallet är en liten ostbit. Musen programmeras med hjälp av spelkort.

Rek. ålder: +5 år

Lego Mindstorms

Klassiska Lego vill självklar vara med i matchen och har därför tagit fram Lego Mindstorms. Bygg en robot som du själv programmerar och styr med hjälp av av en app som du laddar ner i din telefon.

Rek. ålder: +10 år

3.  Kurser & workshops

Tycker dina barn om att programmera? Grattis, då har du lyckats! Genom att låta dina barn gå en kurs eller workshop får de även med den sociala biten och träffar andra barn som delar deras intresse.

Techmissionary

Tech Missionary drivs ideellt med bidrag från bland annat Röda Korset och USAs Ambassad i Stockholm. De fokuserar på att göra skapandet så roligt och lustfyllt som möjligt och jobbar aktivt med att försöka göra fler unga tjejer intresserade av programmering och teknik.

För barn mellan 10-12 år.

Kodcentrum

Kodcentrum är en ideell förening som introducerar barn mellan 10-12 år för programmering och digitalt skapande, helt kostnadsfritt. Kodcentrum har bland annat något som de kallar för kodstugor, som finns i nio olika städer runt om i landet dit barnen kan gå och experimentera.

För barn mellan 10-12 år.

Generella tips

Vet du inte om ditt barn kommer tycka det är kul med programmering så kan du alltid börja med några av gratisprogrammen. För de allra minsta barnen är leksaker oftast den bästa vägen att gå och glöm inte bort att det ska vara roligt!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>