Det föds allt färre barn i Sverige och i Landskrona. Minskningen i Landskrona är kraftigare än väntat – till hösten är det 200 färre barn i förskolan vilket innebär en 10-procentig minskning.
När barnen blir färre måste organisationen anpassas. Förändringen kommer att beröra medarbetare och lokaler.
Antalet födda barn i Sverige sjunker rejält, och födelsetalen har inte varit så här låga sedan SCB startade mätningarna i mitten av 1700-talet. Den nationella trenden har varit nedåtgående sedan 2010, trenden är global och barnafödandet går ner i nästan alla världens höginkomstländer. Prognosen för Landskrona pekar på att barnkullarna inte kommer att öka igen förrän omkring 2028.
Landskrona stad räknar med 200 färre barn i förskolan hösten 2024 jämfört med hösten 2023. Totalt har Landskronas förskolor idag cirka 1 840 barn inskrivna, fördelat på 19 förskolor. Totalt har förskoleverksamheten cirka 380 heltidstjänster. Övertaligheten som uppstår med anledning av de minskade barnkullarna uppgår till ett 40-tal medarbetare, främst barnskötare men också ledningsfunktioner.
– I omställningen fokuserar vi på barnen och kvaliteten i förskolan. Antalet barn per medarbetare kommer inte att förändras och barngrupperna kommer inte att bli större än idag, säger Ervisa Dani (L), utbildningsnämndens ordförande.
– Förskolan är van vid att löpande anpassa sin verksamhet då barnantalet går upp och ner. Men nu sammanfaller flera faktorer som minskar barnantalet och detta sker i en snabbare takt än vad vi förutspått – minskade födelsetal, minskad migration och ändrade flyttmönster. Samtidigt ser vi att detta inte är ett tillfälligt tapp utan en ny verklighet som vi måste förhålla oss till. Förändringen är nödvändig men känns naturligtvis mycket ledsam, säger Lena Hjelmström, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen.
Även verksamheternas lokaler berörs av de minskade barnkullarna. Hackebackens förskola flyttar till den nya förskolan i Norra Borstahusen, Ängens förskola. Andra kommunala verksamheter är i behov av bättre lokaler och Hackebackens lokaler kan lösa dessa behov. Det görs på ett sätt så att lokalerna är återställningsbara till förskoleverksamhet.
De fackliga organisationerna, personal och vårdnadshavare har fått information om den planerade förändringen under dagen.
– Vi kommer att arbeta aktivt för att medarbetarna ska få möjlighet till en bra fortsättning. Det finns ett flertal olika insatser som vi kommer erbjuda, men vi behöver ha individuella samtal med var och en innan detta blir klart. Insatserna spänner över en bredd från studier till nytt jobb. Det kan vara andra jobb inom staden, omskolning inom vuxenutbildningen, och matchning till tjänster inom näringslivet genom det kommunala bolaget Tillväxt Landskrona, säger Pernilla Anderberg, stadsdirektör i Landskrona stad.