AI och digitala arbetssätt fortsatt efterfrågat på SETT-dagarna
Hem TEKNIK AI och digitala arbetssätt fortsatt efterfrågat på SETT-dagarna

AI och digitala arbetssätt fortsatt efterfrågat på SETT-dagarna

Publicerat av: Redaktionen

Med årets SETT-dagar i ryggen summerar nu Språkprojektet de trender vi ser råder nu och framåt.

#AI är fortsatt en het skolfråga, både för att det utmanar rådande arbetssätt och för att det möjliggör för lärare att använda AI-verktyg som stöd i sitt arbete både i och utanför klassrummet.

Språkprojektet har under våren haft en föreläsning på temat och höll under SETT en förkortad variant med inspiration till att använda AI som en hjälpande kraft i sin lärarprofession. Den föreläsningen kan ni se här.

Binogis Mats Larsnäs har arbetat med digitalisering och digitala verktyg i sina klassrum under mer än 20 års tid. Mats uppmuntrar till att vara nyfiken och testa de olika verktygen som finns.

– Min upplevelse är att fakta är AI sämre på, men för planering och konversationsträning är det fantastiskt. AI är även en bra hjälp för att hitta nya arbetssätt och nya diskussionsfrågor till klassrummet.

Mats pekar även på att vi ska ha med oss en vaksamhet kring vilken information vi delar i nya verktyg.
– Ibland betalar vi på andra sätt än med pengar, t ex genom information som vi delar med oss av utan att vi är uppmärksamma med det i form av API-nycklar eller liknande.

En trend Språkprojektet ser som pågående sedan flera år tillbaka handlar om hur vi kan arbeta för att bygga bort de strukturella skillnader som finns och återskapas inom samhället och ytterst inom skolan. För Språkprojektet är en del av lösningen att säkerställa att elever kan använda alla sina språk, inklusive sitt starkaste språk, i kunskapandet – under hela livet för att underhålla det livslånga lärandet. Vi vet även, genom forskning och väl beprövad erfarenhet att det multimodala arbetssättet fångar fler elever och tillgängliggör kunskap för fler, något som även lyfts fram av Skolverket i sitt förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolan:

“Genom att använda digitala lärresurser och administrativa system på ett medvetet sätt kan skolor och förskolor förbättra undervisningens kvalitet samt öka måluppfyllelse”. Referens Skolverket: Förslag till nationell digitaliseringsstrategi 2023–2027 (sida 12)

Binogis Fredrik Hermansson besökte Google Education group Sweden och visade hur Binogi med fördel används i Google Classroom genom att lärare delar både uppgifter och resurser från Binogi till sina elever. Fredriks föredrag kan du ta del av i efterhand här.

AI och digitala arbetssätt fortsatt efterfrågat på SETT-dagarna

Delar av delegationen från Binogi och Språkprojektet under SETTdagarna 2023

Under årets SETT-dagar låg Språkprojektets fokus bland annat på att låta besökare få en inblick i produktionen bakom Binogi. Representanter från Binogis egen produktion fanns på plats och besökare kunde mingla med både manusförfattare och ljudansvarige Per Lagergren. #Multimodalitet, som betyder att alla sinnen används i kunskapandet. Binogi som läromedel använder både ljud, bild, text och interaktion med plattformens quiz för att bearbeta stoffet. Per Lagergren berättade i en livesändning från SETT om ljudets uppgift i Binogis filmer, se den gärna här.

Binogi gjorde under SETT-dagarna även inhopp i olika paneler, bland annat hos Liber där regionchef Maria Henriksson och Binogis implementations-expert Fredrik Hermansson tillsammans med Joke Palmqvist visade hur man kan arbeta med Binogis material tillsammans med Libers läromedel inom biologi Spektrum. Vill ni ta del av dessa samtal finns de samlade här.

Micaela Leü, Binogis kommun- och kundansvarige deltog i ett panelsamtal hos Ifous med ämnet “Vad är värdet att vara med i Swedish Edtest utifrån ett bolags-perspektiv?”. Samtalet leddes av Swedish Edtechs Johanna Karlén. Samtalet kan ni ta del av här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>