Hem NYHETER ”Alla ser dig” – ny utställning på Internetmuseum om den personliga integriteten i en digital värld

”Alla ser dig” – ny utställning på Internetmuseum om den personliga integriteten i en digital värld

Publicerat av: Redaktionen

Nästan varannan internetanvändare känner sig övervakad på nätet, och svenskarnas oro för den personliga integriteten på internet har ökat de senaste fem åren.

Hur hamnade vi här? Nu lyfts den högaktuella integritetsfrågan i en ny utställning på Internetmuseum.

Vad du än gör på nätet så lämnar du spår efter dig. Små bitar här och där som var för sig inte säger så mycket, men som sammantaget kan ge en väldigt exakt bild av vem du är. Att vara anonym samtidigt som du är delaktig i vårt digitala samhälle är i dag nästan omöjligt. Data har blivit en värdefull handelsvara och är den valuta du betalar med för att få tillgång till sociala nätverk, roliga appar och program.

”Alla ser dig” – ny utställning på Internetmuseum om den personliga integriteten i en digital värld

Björn Appelgren, projektledare Internetstiftelsen

Mot bakgrund av en ökande oro för den personliga integriteten på nätet öppnar nu Internetmuseum, som drivs av Internetstiftelsen, en helt ny utställning om personlig integritet på nätet.

Med avstamp i George Orwells dystopiska roman 1984 tas besökare med genom kryptokrig och spionprogram, via brandväggar och införandet av kakor, till avslöjanden om massövervakning, och den senaste tidens dataläckor.

– Den tekniska utvecklingen har gått väldigt fort och vi har inte riktigt förstått hur den påverkar vår personliga integritet. Men vi kan lära oss mycket genom att titta på hur diskussionen om personlig integritet har sett ut fram till nu. Utställningens historiska återblick hjälper oss att förstå varför vi är där vi är idag, säger Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.

Förflyttat fokus från stat till nätjättar

Idag känner sig nästan hälften av internetanvändarna övervakade på nätet, enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2019. Under de senaste fem åren har oron ökat för att myndigheter respektive storföretag, som Google och Facebook, inkräktar på ens personliga integritet på nätet.

– Tidigare handlade oron mycket om statlig övervakning, och den lever fortfarande kvar, men på senare tid har fokus mer och mer förflyttats till nätjättarnas datainsamling och vad de gör med informationen om oss, säger Björn Appelgren.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>