Ny utbildning inom konst och design – på distans!
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Ny utbildning inom konst och design – på distans!

Ny utbildning inom konst och design – på distans!

Publicerat av: Redaktionen

Till hösten 2021 startar Konstskolan i Stockholm en ny konst- och designutbildning på distans.

Ny utbildning inom konst och design – på distans!

Målet är att ge de studerande förutsättningar att söka vidare till konst- och designhögskolor.

Att utbildningen ges på distans öppnar upp även för de som bor långt ifrån Stockholm att söka.

Konstskolan i Stockholm bildades redan 1949. Idag bedriver man flertalet konst- och kulturutbildningar inom konst och design, och från hösten 2021 breddar man utbudet med ytterligare en utbildning – Konst och Design, som är en 20 veckor lång heltidsutbildning på distans.

Tove Marklund är verksamhetsledare för konst- och kulturutbildningar på Folkuniversitetet i Stockholm.

– Äntligen, nu tar vi steget att bedriva en konstnärlig heltidsutbildning på distans! Konst och Design är en ny utbildning bland alla våra etablerade konst och kulturutbildningar. Distansutbildningen gör det möjligt att studera konst och design under en termin varifrån i världen du än befinner dig. De studerande får tillgång till individuell handledning, föreläsningar, uppgifter, lärare och klasskamrater. Allt man behöver är en dator, en mobilkamera och det konstnärliga material vi använder i uppgiften, säger Tove Marklund.

Distansutbildning som förbereder för högre studier

På Konstskolans nya distansutbildning Konst och Design får de studerande möjlighet att hitta ett eget individuellt formspråk och får en förståelse för designprocessen, även om man bor långt ifrån Stockholm. Målet är att skapa förutsättningar för de studerande att söka vidare till konst- och designhögskolor i Sverige och internationellt.

– Kanske behöver du bygga en portfolio för att söka till högre utbildning, är nyfiken på just vilket uttryck som passar dig eller vet precis och vill ha inspirerande uppgifter för att ytterligare vässa dina kunskaper, säger Tove Marklund.

Som studerande får man de konstnärliga verktyg som är en förutsättning för att kunna visualisera en idé.

– Vi arbetar med klassiska tekniker som teckning och måleri, får förståelse för visuell kommunikation och lär oss arbeta med designprocessen från idé till färdigt resultat, säger Tove Marklund.

Konst och Design är en 20 veckor lång heltidsutbildning på distans. Under en termin varvas lärarledd undervisning av kvalificerade, högskoleutbildade och yrkesverksamma lärare med eget arbete och föreläsningar.

– Vill du kombinera flera av våra utbildningar passar Konst och Design bra som förberedelse till Konstnärlig Grundutbildning, Industridesign eller någon av våra andra heltidsutbildningar, säger Tove Marklund.

– Men den går också utmärkt att gå bara som den är för den som vill förkovra sig inom konst och design eller förbereda sig inför studier på högskola.

Fakta om utbildningen
Konst och design är en konst- och kulturutbildning, vilket är en eftergymnasial utbildningsform i Sverige som är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN.

  • Sista ansökningsdag är 26 maj 2021
  • Utbildningen har en avgift på 26 000 kr

Konstskolan i Stockholm
Konstskolan i Stockholm bildades 1949 av Georgij Fetco – en av Isaac Grünewalds elever. På den tiden hette skolan Fetcos Skola för Bildande Konst och undervisningen skedde i en paradvåning mittemot Dramaten. Då skolan övergick i privat ägo 1980 ändrades namnet till Konstskolan i Stockholm. Sedan år 2001 är skolan en del av Folkuniversitetet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>