Hem NYHETER Årets Bok Happy Meal bjuder på läsglädje och hejar på miljön

Årets Bok Happy Meal bjuder på läsglädje och hejar på miljön

Publicerat av: Redaktionen

I nära 20 år har McDonald’s, tillsammans med den läsfrämjande organisationen Läsrörelsen, haft glädjen att främja barns läsande genom initiativet Bok Happy Meal.

Sedan starten har 16 miljoner barn- och bilderböcker nått läsare i Sverige och 22,9 miljoner med Norden inräknat.

I år ingår boken Heja jorden! av Jörn Spolander med illustrationer av Stina Wirsén, som är speciellt framtagen för Bok Happy Meal. Berättelsen lyfter hållbarhets- och miljöfrågor på ett fantasirikt och pedagogiskt sätt för barn och familjer.

Den 18 oktober lanseras årets Bok Happy Meal, som är ett samarbete mellan McDonald’s och föreningen Läsrörelsen, som sedan starten 2001 haft ambitionen att stimulera föräldrars läsning av bilderböcker och högläsning för sina barn. Högläsning kan bidra till barns utveckling och läsförmåga och öppnar upp för samtal mellan barn och vuxna.

Årets Bok Happy Meal bjuder på läsglädje och hejar på miljön

– Vi är stolta över att vi kan bidra till att fler familjer kan uppleva läsglädjen tillsammans. Genom Bok Happy Meal har vi kunnat sprida miljoner barn- och bilderböcker till nya små läsare.

Att vi dessutom under årets Bok Happy Meal är med och lyfter miljöfrågan hoppas vi bidrar till att fler samtal mellan barn och vuxna växer fram, säger Lisa Palm Danielsson, senior marketing manager på McDonald’s.

Boken Heja jorden! är framtagen för Bok Happy Meal på initiativ av Läsrörelsen, och är en av de sex titlar som ingår i årets Bok Happy Meal. Titlarna har under alla år valts av redaktör Marianne von Baumgaten-Lindberg från Läsrörelsen som också tillsammans med Lotta Lyssarides på Alfabeta Bokförlag varit redaktör för den nyskrivna boken.

I Heja jorden! får läsaren följa Jol som bor på en planet långt ute i rymden och som genom rymdteleskop upptäcker och fascineras av den vackra planeten jorden. Jol ser stora moln av utsläpp från fabriker och förfasas över vad människorna som bor där gör med planeten, men en dag ser hon hur barn börjar protestera. I boken får läsaren även enkla tips på vad man själv kan göra för att minska klimatavtrycken. Miljö och klimat är också årets tema för LÄSLOV vecka 44.

– För Läsrörelsen är det viktigt att öka medvetenheten om vikten av att läsa högt för sina barn, något som ligger i linje med vårt motto ”Ge dina barn ett språk”. Årets Bok Happy Meal ansluter sig också till LÄSLOV vecka 44 och temat miljö och klimat med den nyskrivna boken Heja jorden! Bland de andra sex titlarna finns Den krångliga kråkan av 100-årsjubilerarande Lennart Hellsing med illustrationer av Poul Ströyer. Ytterligare en titel är Tick-Tack av den uppmärksammade Lena Anderson, säger Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen och Nätverket Läslov.

Ett sätt att njuta av Bok Happy Meal och få en lässtund tillsammans är att beställa mat med McDonald’s bordsservering, som idag finns på 125 restauranger. Det ger familjer möjlighet att i lugn och ro beställa, sätta sig på valfri plats i restaurangen och sedan få sin mat serverad. Att sitta ned tillsammans och äta öppnar upp för fler samtal och gör stunden på McDonald’s till en ännu godare upplevelse.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>