Astar och Ambea i nytt samarbete: ”Märkt av ett ökat intresse”
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Astar och Ambea i nytt samarbete

Astar och Ambea i nytt samarbete

Publicerat av: Redaktionen

En serviceassistentutbildning i samarbete med Ambea ska leda 15 elever rakt ut i jobb.

Det är bara en av många spännande utbildningar för Astar Solna Tomteboda, där alla som utbildar sig har goda chanser till jobb just nu.

– Jag har aldrig varit med om att hotell- och restaurangbranschen skriker så mycket efter personal, säger rektor Francois Kaemmerle.

Astar är navet i ThorenGruppens utbildningscenter i den tidigare postterminalen, Solna Tomteboda. Med flertalet restaurangutbildningar på sin utbildningsmeny är det Astars elever som sköter restaurangen där 700 gymnasieelever från Yrkesgymnasiet, Thoren Business School och Thoren Innovation School äter sin skollunch.

– Vi har att stå i. För oss gäller det att kunna balansera mellan att producera mycket mat till eleverna och samtidigt utbilda våra elever, men det har gått bra hittills, säger rektor Francois ”Frasse” Kaemmerle.

Astar och Ambea i nytt samarbete: ”Märkt av ett ökat intresse”

Här är några av eleverna som går utbildningen till serviceassistent på Astar Solna Tomteboda

Hotell- och restaurangbranschen drabbades hårt av pandemin men är nu på väg tillbaka till full fart igen, något som märks för Astar.

– Vi har märkt av ett ökat intresse från näringslivet för samarbete. Det är fler restauranger och hotell som hör av sig för att de behöver personal och lärlingar. Det finns ju också en risk att eleverna hoppar av utbildningen för att de helt enkelt får jobb innan utbildningen är klar, säger rektorn.

Ett samarbete som finns redan nu är rekryteringsutbildningen till serviceassistent som genomförs tillsammans med vårdföretaget Ambea och arbetsförmedlingen. 15 elever började för tre veckor sedan och ska få en grundkurs i att laga mat, förbereda fika samt en kortare vårdutbildning av en annan utbildningsanordnare. Detta är en utbildning som leder rakt ut i arbete då eleverna, om allt går som det ska, erbjuds anställning hos Ambea i december.

– Vi har också totalt 60-70 elever som går kombinationsutbildningar med SFI. På senaste hotell- och turismutbildningen fick sex av sju jobb direkt efter utbildning, säger ”Frasse”.

Totalt har Astar Solna Tomteboda kring 330 elever, de delar administration och specialpedagog med Astar Solna Centrum och verksamheten rullar på bra.

– Vi har nyligen haft verksamhetsbesök från två kommuner och de var nöjda med hur vi genomför våra utbildningar. Vi har också haft besök av livsmedelsinspektionen och de hade inga anmärkningar, berättar Francois Kaemmerle.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>