Hem Efter plugget Digital tjänst för barn som har svårt att kommunicera bryter ny mark

Digital tjänst för barn som har svårt att kommunicera bryter ny mark

Publicerat av: Redaktionen

Picture My Life har skapat ett digitalt bildbaserat verktyg för människor som har svårt att kommunicera med ord.

picture-my-lifeVerktyget används nu av 11 skolor och antalet användare ökar i snabb takt.

Användningen av digitala verktyg i skolan har ökat starkt de senaste åren och marknaden som helhet förväntas växa med 17% per år fram till 2020. Idag finns företag såsom DigiExam för att skriva prov direkt på datorn och Schoolsoft för att sköta kommunikationen mellan barn, föräldrar och skola.

Just digitala verktyg för kommunikation är en självklarhet på de flesta skolor men för barn som har svårt att kommunicera med ord har det hittills inte funnits några bra alternativ. Picture My Life har nu skapat ett verktyg där barn, föräldrar och lärare kan kommunicera med ritade tecken från bildatabaser, foton och filmer som kan laddas upp direkt via mobilen.

Idén föddes när en av grundarna som själv har ett barn med särskilda behov letade efter digitala bildbaserade verktyg och förvånades över att några sådana inte fanns. Kommunikationen sköttes istället med hjälp av pappersdagböcker där föräldrar, lärare och barn skrev ut och klistrade in ritade tecken och foton. En tidskrävande process som nu kan ske direkt via dator, mobil eller surfplatta.

Verktyget används idag för barn som har svårt att komma ihåg och berätta vad de gjort under dagen. Det är bland annat barn med autism, ADHD och Downs syndrom. En av föräldrarna som använder verktyget berättar att det känns mycket säkrare eftersom dagboken inte kan komma bort eller hamna i fel händer. Hon berättar också att hon nu direkt kan få all information om den dagliga verksamheten utan att behöva ringa och fråga.

I dagsläget prenumererar åtta skolor på tjänsten och antalet användare ökar i snabb takt. En av lärarna som använder verktyget berättar att hon sparar 30 till 50 minuter per barn och dag jämfört med de pappersdagböcker som användes tidigare. Förutom att det går snabbare att lägga in bilder och skriva tar administrationen betydligt kortare tid. Som lärare har hon höga krav på sig att dokumentera allt vilket hon tidigare gjort genom att kopiera dagböckerna sida för sida för att själv behålla en kopia.

Bolaget tar nu in kapital för att snabbare kunna nå ut till fler skolor och föräldrar. Om du vill bidra och ta del av deras fortsatta utveckling kan du läsa mer på sciety.se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>