Cybersäkerhet, AI, ledarskap och hållbar utveckling – är nya utbildningar att söka
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Cybersäkerhet, AI, ledarskap och hållbar utveckling – är nya utbildningar att söka

Cybersäkerhet, AI, ledarskap och hållbar utveckling – är nya utbildningar att söka

Publicerat av: Redaktionen

Vilka nya kunskaper behövs i samhället?

Inför hösten 2022 erbjuder Högskolan Väst flera nya utbildningar som tydligt möter samhällets behov.

Flera av dessa har skapats i dialog med industri och andra arbetsgivare. Idag öppnar anmälan inför hösten 2022.

Högskolan Väst har ett brett utbud av program på grundnivå. Allt ifrån lärarprogram för alla nivåer, sjuksköterska, ingenjör, ekonom, data/it, media, mäklarekonom, socionom till personalvetare. Här är inga större förändringar i utbudet från förra året.

Nytt snabbspår för lärare
Cybersäkerhet, AI, ledarskap och hållbar utveckling – är nya utbildningar att sökaEn nyhet är en förkortad Kompletterande Pedagogisk Utbildning (KPU), 60 hp, som syftar till att vara en form av snabbspår för att bli lärare. Den bygger på att man sedan tidigare har akademisk yrkesexamen eller en generell examen på 180/ 240hp och KPU:n fokuserar på pedagogik. Högskolan Väst erbjuder KPU 60hp inom matematik, naturvetenskapliga eller tekniska ämnen. Utbildningen läses på helfart under ett år. Den ges på distans och med cirka 12 fredagar förlagda på campus i Trollhättan. Det är en ny satsning från regeringen för att försöka öka antalet lärare.

Fem nya spetsutbildningar
I övrigt handlar det om fem nya utbildningar på avancerad nivå som grundar sig på att industrins stora teknikutmaningar kräver ny kompetens inom flera områden. Alla programmen är integrerade med aktuell forskning och har en internationell profil.

När tillverkande industriföretag ställer om till en mer hållbar produktion förändrar det företagens arbetssätt i alla led – från produktionstekniska processer till företagets ledning.

– Vi för en löpande dialog med högskolans industripartner för att kunna matcha kompetensbehoven med nya spetsutbildningar, säger Per Nylén, prefekt för Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan Väst.

– Industrins digitalisering ställer också nya krav på hur arbetet leds och organiseras, säger Thomas Winman, prefekt för Institutionen för ekonomi och IT. Dessutom ökar kraven på att processer och produkter genomsyras av hållbarhet – både på ett övergripande plan och när det gäller individernas yrkesroller.

Två nya unika masterprogram
Företag behöver nya strategier och förmågor eftersom arbetssätt, former för kommunikation och ledning förändras i grunden i en digitaliserad organisation.

– Det gäller inte minst företag som arbetar i en internationell kontext. Där möts medarbetare från olika kulturer och med olika perspektiv på vad en hållbar organisation är, säger Thomas.

– Med industrins kompetensbehov som grund har vi tagit fram två unika masterprogram; Hållbar utveckling och Ledarskap i digitala organisationer. Båda är relevanta för flera olika yrkeskategorier eftersom hållbarhet berör alla medarbetare i en organisation, påpekar Thomas.

– Resan mot en mer hållbar produktion behöver också genomföras på ett hållbart sätt, tillägger Per.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>