Hem NYHETER Bokmässan bjuder in Sveriges lärare till kostnadsfri fortbildning

Bokmässan bjuder in Sveriges lärare till kostnadsfri fortbildning

Publicerat av: Redaktionen

Bokmässan i Göteborg går idag ut med ett upprop till Sveriges 290 kommuner om att låta landets förskollärare, lärare och annan skolpersonal ta del av den möjlighet till kostnadsfri fortbildning och kompetensutveckling som uppstår genom den omställda Bokmässan 2020.

I ett brev som skickas ut idag, adresserat till förvaltningschefer, verksamhetschefer, skolchefer samt rektorer i Sveriges samtliga 290 kommuner, uppmuntrar Bokmässan kommunernas skolledningar att tydligt kommunicera möjligheten för lärarna att ta del av det förstklassiga digitala program som kommer att sändas utan kostnad via Bokmässan Play på Bokmässans hemsida.

– Årets omställda Bokmässa innebär en unik möjlighet för hela Sveriges lärarkår och annan personal inom skola och utbildning att få tillgång till fortbildning och kompetensutveckling utan kostnad. Vi vill med brevet informera lärare, ledare och skolpersonal i Sverige om denna möjlighet, säger Annica Andersson, ansvarig för skola och bibliotek på Bokmässan.

Bokmässan har sedan starten 1985 blivit den självklara mötesplatsen för lärare och skolpersonal. För första gången sedan 1985 kan inte Bokmässan arrangeras i fysisk form, till följd av Covid-19. Istället blir Bokmässan 2020 digital, i form av Bokmässans bildningshubb den 24–25 september och Bokmässans litteraturfestival den 26–27 september.

Bokmässan bjuder in Sveriges lärare till kostnadsfri fortbildning

Håkan Nesser medverkade på Bokmässan 2018, här i samtal med Annica Andersson, Bokmässan. / Foto: Bokmässan

Bildningshubben omfattar ett skräddarsytt program för dem som är verksamma inom skola, utbildning och bibliotek.

Det består av tre seminariespår: Demokratin, Lärandet och Morgondagen samt scenprogram från bland andra ABF, Lärarnas Riksförbund – Lärarscenen, BonnierHoops och Forskartorget.

Årets fokusteman LÄS! LÄS! LÄS!  och Digital kultur dyker också upp på olika sätt inom bildningshubben, i form av seminarier och andra aktiviteter.

Till helgen den 26–27 september ställer Bokmässan sedan om till Bokmässans litteraturfestival med utgångspunkt i årets utgivning. Även här finns naturligtvis intressanta programpunkter att ta del av. Innehållet för de båda inriktiningarna är utan kostnad.

– Vi erbjuder ett rikt program med bildning och demokrati som fundament. Jag är oerhört glad över att kunna göra denna satsningen ett år som detta och hoppas få fler förskollärare, lärare och skolpersonal att upptäcka Bokmässan och det intressanta program som vi erbjuder, säger Annica Andersson.

Om årets teman
Huvudfokus på årets Bokmässa är LÄS! LÄS! LÄS! och Digital kultur.
Temat LÄS! LÄS! LÄS! lyfter fram språket och läsningen som grundstenar i ett demokratiskt samhälle. Temat genomförs tillsammans med 20-årsjubilerande Läsrörelsen, som startade på Bokmässan, med flera samarbetspartners.

Temat Digital kultur belyser samspelet mellan människan, den digitala utvecklingen, samhället och demokratin med kulturen som verktyg. Det sätter också möjligheten till gränsöverskridande lärande i fokus. Syftet är att bygga broar mellan och skapa förståelse för olika generationers kulturutövande samt belysa de nya format som gjort entré på kulturarenan – allt från ljudböcker till e-sport och gamification. Temat arrangeras i samarbete med Dreamhack, Göteborg & Co, Lin Education, Majblomman och Storytel, programsamordnare är Rainy Lab och Playcentric Studios, med inspelningsplats i Göteborg.

Läs mer på www.bokmassan.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>