Andelen ungdomar som väljer att läsa vidare vid högskolan varierar stort beroende på var man bor och hur högutbildade föräldrar man har.
Överlag ökar andelen unga vuxna som läser vidare. Det visar en ny sammanställning från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
– Statistiken visar att allt fler unga väljer att studera vid högskolan, men att allt färre av dem gör det direkt efter gymnasiet. Kvinnor fortsätter att i större utsträckning läsa vidare, och gapet mot männen ökar, säger Sofia Berlin Kolm, ansvarig utredare för rapporten på UKÄ.
Under förra året hade 44,6 procent av landets 24-åringar påbörjat högskolestudier, den högsta nivån på tio år. Bland 19-åringarna var det samtidigt bara 12,6 procent som påbörjat högskolestudier, vilket är den lägsta nivån av årskullarna födda på 1990-talet.
Bland kvinnorna hade 53,1 procent påbörjat högskolestudier senast vid 24 års ålder, jämfört med 36,5 procent bland männen.
Skillnader mellan kommuner i Fyrbodal
Sammanställningen visar att de regionala skillnaderna är stora, så även mellan kommuner i Högskolan Västs närregion (Fyrbodal). Bland de som senast vid 24 års ålder påbörjat högskolestudier finns en spridning mellan 32 procent i Munkedal upp till 48,3 procent i Trollhättan. Snittet i Sverige är 44,6 procent och i Västra Götaland 44,8 procent.
Spridningen är alltså stor mellan de 14 kommunerna i Fyrbodal och förutom Trollhättan ligger Vänersborg (44,8) och Uddevalla (40,9) i topp. Bland de som har lägst övergång förutom Munkedal finns Åmål (34,9), Bengtsfors (34,7) och Färgelanda (33).
–Man kan konstatera i materialet att det är stora svängningar mellan åren även om Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla ligger på stabilt höga nivåer över tid. Det som kvarstår är dock skillnaderna mellan kommunerna i Fyrbodal, säger Ove Johansson, verksamhetscontroller på Högskolan Väst efter att ha studerat siffrorna.
Geografiska faktorer påverkar
UKÄ konstaterar att geografiska faktorer som avståndet till en högskola sannolikt kan spela roll, liksom de lokala möjligheterna att hitta ett passande jobb om man har en akademisk examen.
–Att avståndet har betydelse är väl känt sedan tidigare och vi arbetar systematiskt med olika insatser hos de kommuner som har längre till oss. Det kan handla om skolbesök, att vi bussar gymnasieungdomar till aktiviteter på högskolan eller att vi erbjuder fler kurser och utbildningsprogram på distans, säger Jan Theliander, prorektor på Högskolan Väst.
En hjärtefråga
Han framhåller här vikten av Kommunakademin Väst, en gemensam plattform mellan högskolan och kommunerna i Fyrbodal för samverkan inom utbildning och forskning, som är drivande i arbetet och där ett av fokusområdena är att arbeta just med en ökad övergång till högre utbildning.
Jan Theliander fortsätter:
–Att göra högre utbildning tillgängligt för fler är en hjärtefråga för oss. Det finns en stor begåvningsreserv med ungdomar med bra betyg som aldrig söker in. Avgörande faktorer här är geografiskt avstånd men också föräldrars utbildningsbakgrund, vilket också UKÄ:s rapport visar. Här visar tidigare undersökningar att vi är bäst i landet på att utjämna den sociala snedrekryteringen, vilket är något vi kommer att ha fortsatt fokus på.