Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA 100 av Sveriges kommuner arbetar språkutvecklande i förskolan med det digitala verktyget Polyglutt

100 av Sveriges kommuner arbetar språkutvecklande i förskolan med det digitala verktyget Polyglutt

Publicerat av: Redaktionen

”I Huddinge kommun ser vi barns språk och språkutveckling som ett av våra viktigaste fokusområden.”

”Polyglutt skapar en mer likvärdig förskola i hela kommunen.

100 av Sveriges kommuner arbetar språkutvecklande i förskolan med det digitala verktyget Polyglutt

Polyglutt underlättar arbetet med flerspråkiga barn eftersom det finns så många språk att tillgå.

Det är också oerhört viktigt att väcka läsglädjen hos barnen tidigt, och då måste det också finnas tillgång till böcker, många böcker,” säger Michaela Sti, förskollärare och utvecklingsledare i Huddinge kommun.

”Vi är otroligt stolta att så många kommuner, på så kort tid, valt Polyglutt till alla sina förskolor.

När vi lanserade tjänsten för 1,5 år sedan visste vi att det fanns ett behov på marknaden, men vi hade svårt att föreställa oss att vi prickat så rätt”, säger Jakob Skogholm, vd på ILT Inläsningstjänst.

100 kommuner säkrar krav i den reviderade läroplanen

De kommuner som valt att teckna avtal för Polyglutt har säkrat att förskolorna har ett verktyg som stöttar de nya kraven i läroplanen som träder i kraft 1 juli. Förändringar som sker i läroplanen, där Polyglutt bidrar till att uppnå målen, är;

 • Digital kompetens
 • Nationella minoriteters språk och kulturer
 • Rätt till teckenspråk

I den reviderade läroplanen lyfts också läsfrämjande och språkutvecklande arbete, så som möjlighet att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning.

”Det är fantastiskt att få ta del av hur våra användare runt om i landet arbetar språkutvecklande med böckerna i Polyglutt! Genom att barnen tillsammans med pedagogerna får läslyssna, delta i boksamtal, samt dramatisera och arbeta med innehållet på olika sätt får de möjlighet att utveckla sitt språk. Den digitala tekniken ger också barnen chansen att själva upptäcka och välja böcker som väcker deras intresse och få dessa upplästa på svenska och andra språk. Som förskollärare ser jag oändliga möjligheter med vår tjänst och det är hjärtevärmande att höra alla vittnesmål om att Polyglutt gör skillnad”, säger Camilla Bengtsson, produktägare Polyglutt och förskollärare.


Så startade resan med Polyglutt

Efter många års arbete för att underlätta skolelevers studier började ILT Inläsningstjänst fundera på var företaget mer kunde göra nytta. Med ett historiskt fokus på språkutveckling och nyanländas lärande, var det naturligt att blicka på förskolan – idén om Polyglutt föddes. Idag, efter 18 månader på marknaden, har 100 kommuner i Sverige valt att teckna avtal för alla sina förskolor.

”När vi startade arbetet med att skapa Polyglutt studerade vi hur förskolan arbetade med språkutveckling och försökte dra nytta av det vi är specialister på – digitala verktyg. Vi ville skapa en tjänst som mötte förskolepersonal på deras nivå, på ett plan där de skulle känna sig hemma. Bilderboken blev ett givet val”, säger Jakob Skogholm.

Fakta Polyglutt

 • Den marknadsledande digitala bilderbokstjänsten för förskolan
 • En app för iPads och Androidlärplattor samt Chromebooks (med stöd för Androidappar)
 • Lanserades september 2017 på svenska marknaden
 • Finns idag även i Finland (Lukulumo), Tyskland (Polylino) och snart Norge (Polylino)
 • 100 kommuner och 160 000 barn har tillgång till tjänsten i Sverige
 • Hundratals böcker inlästa på upp till 45 språk (inkl. alla minoritetsspråk)
 • Alla böcker är inlästa på svenska
 • TAKK- och teckenspråksfilmer
 • Lärarhandledning ingår i tjänsten

Tjänsten växer upp i åldrarna

160 000 förskolebarn i 100 kommuner älskar ILT Inläsningstjänsts digitala bilderbokstjänst och den har visat sig vara lika populär i F–3. Nu utvecklas tjänsten för hela grundskolan med början för F–6. I utvecklingsprojektet behövs pilotklasser. Är du lärare? Bidra med din kompetens och erfarenhet när den nya tjänsten utvecklas – anmäl dig här och få tillgång till den digitala boktjänsten under hela hösten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>