AI skapar nu innehållet i nytt galleri på Tekniska museet
Hem TEKNIK AI skapar nu innehållet i nytt galleri på Tekniska museet

AI skapar nu innehållet i nytt galleri på Tekniska museet

Publicerat av: Redaktionen

Bilder, texter och en omöjlig skulptur – allt innehåll i Tekniska museets nya Galleri AI är skapat av artificiell intelligens som tolkar både teknikbegrepp och ikoniska konstverk och visar den nya teknikens möjligheter och risker.

Galleri AI öppnar i samband med Kulturnatt Stockholm den 22 april.

Det mest spektakulära föremålet i Galleri AI är en skulptur i glänsande stål – en sammansmältning av mäsnklig kreativitet som spänner över tre kontinenter och 500 år tillbaka i tiden.

Statyn skapades genom att träna flera AI-modeller på arbetet från några av världens största och mest kända skulptörer – ikoniska konstverk av Michelangelo, Rodin, Kollwitz, Kotaro och Savage

AI skapar nu innehållet i nytt galleri på Tekniska museet

Skulptur skapad av AI med inspiration från ikoniska konstnärer. Foto: Anna Gerdén

Skulpturen “The Impossible Statue” har skapats av industriföretaget Sandvik. Här har artificiell intelligens stått för allt från idégenerering och form till optimering för att minimera spill och energiåtgång.

För att förverkliga designen användes avancerad teknik med extrem precision – samma typ av verktyg som Sandvik utvecklat för att skapa medicinska implantat, delar till flygmotorer och elbilar.

I takt med att nya avancerade AI-tjänster som Dall-e och Midjourney blivit tillgängliga för fler väcks diskussioner om kreativitet, upphovsrätt och risker med en snabb utveckling av allt mer intelligent teknik. Med Galleri AI vill Tekniska museet skapa nya möjligheter för kunskap, reflektion och diskussion, och platsen är därför under fortsatt förändring och uppbyggnad där både programaktiviteter och nya AI-skapade kreationer kommer att presenteras löpande.

Galleri AI med “The Impossible Statue” öppnar lagom till Kulturnatten den 22 april. Besökarna får då också chansen att lära sig hur man kan skapa med generativ AI, höra panelsamtal om kulturens framtid i en värld med AI och uppleva ett audiovisuellt performance från det välkända konstnärskollektivet Nonagon.

Precis som utställningens förklarande textskyltar är även detta pressmeddelande skapat och optimerat av AI.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>