Luleå tekniska universitet: Fyra nya industri- och branschnära utbildningar med inriktning mot hållbarhet
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Luleå tekniska universitet: Med fyra nya industri- och branschnära utbildningar med inriktning mot hållbarhet

Luleå tekniska universitet: Med fyra nya industri- och branschnära utbildningar med inriktning mot hållbarhet

Publicerat av: Redaktionen

Luleå tekniska universitet startar hösten 2022 tre nya civilingenjörsutbildningar och en ny kandidatutbildning med hållbarhetsinriktning.

Samtliga utbildningar har ett nära samarbete med industrier, branscher och företag redan första läsåret.

Det handlar om aktörer inom den gröna omställningen där universitetet har en viktig roll för den framtida kompetensförsörjningen.

– Vi är mycket glada att kunna erbjuda dessa nya utbildningar redan i höst. Studenterna på utbildningarna hamnar mitt i centrum av den gröna omställningen och får direktkontakt med högaktuella industrier, branscher och företag. En stor fördel för universitetet, studenter och företagen, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet: Fyra nya industri- och branschnära utbildningar med inriktning mot hållbarhet

Foto: Tomas Bergman

På civilingenjörsprogrammet hållbar produktion får studenterna redan från årskurs ett och genom utbildningen jobba visionärt med utvalda företag i olika branscher. Studenterna får utveckla lösningar för framtidens produktion, något som kan ge företagen nya, kreativa perspektiv och idéer. Det handlar om att skapa hållbar produktion för att möta allas vår efterfrågan på exempelvis mat, hälsa, boende, kläder och kommunikation samt att förstå hur tillverkningsindustrin påverkar biologiska ekosystem, människor och samhället i stort.

I programmet kombineras klassiska ingenjörsämnen och metoder med en problembaserad lärprocess, som ger studenterna förutsättningar att utmana dagens lösningar med nya socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbara produktionslösningar.

Studenterna på civilingenjör vattensystem och miljö får jobba med utmaningar som vattenbrist, översvämningar och förorenade vattenresurser. Fokus ligger på teknik som bidrar till ett hållbart samhälle och innovativa lösningar för vår miljö. Studenter får kunskaper och färdigheter som är viktiga vid planering, utformning och drift av långsiktigt hållbara system för dricksvatten, avlopp och dagvatten. Sådana system bidrar till minskad miljöbelastning, klimatanpassade städer och resursåtervinning. Dessa kunskaper är efterfrågade för att lösa vattenfrågor både nationellt och internationellt. Utmaningarna inom vattenbranschen är många och behovet av ingenjörer är stort och därför är programmet utformat i nära samarbete med vattenbranschen i Sverige

Civilingenjör klimatfysik, teknik och samhälle syftar till att möta framtidens globala arbetsmarknad där norra Sverige satsar stort på teknik för den gröna omställningen. Det är en utbildning för dem med naturvetenskapligt intresse och en stark vilja att driva förändringen av samhället. Redan från årskurs ett läser studenterna om klimatutmaningar och cirkulärt systemtänkande för modern teknisk utveckling, parallellt med grunder i matematik och fysik. Utbildningen har två inriktningar, klimat- och nanovetenskap för att kunna bedriva forskning, utveckling och innovation för ett klimatneutralt samhälle, samt klimatsmart teknik, där det övergripande målet är att skapa insikt för dess nödvändiga infrastruktur och hur det implementeras i samhället med människan i centrum.

Kandidatprogrammet i hållbar mineralutvinning ger studenterna verktyg och metoder för att se till att vi har hållbar tillgång till alla de metaller som behövs för den gröna omställningen, det kan vara till exempel litium till batterier och koppar till våra mobiltelefoner. Tillgång på mineral och metaller är en hörnsten i den gröna omställningen som vår värld står inför. För att möta morgondagens utmaningar krävs förståelse för hur jorden fungerar och hur mineral och metaller bryts och återvinns för att kunna bidra till ett hållbart användande av naturresurser. Programmet ges i nära samarbete med ledande företag inom området vilket ger en unik möjlighet till att samverka med branschen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>