Hem NYHETER De vann Göteborgsregionens pris Utmärkelsen 2019

De vann Göteborgsregionens pris Utmärkelsen 2019

Publicerat av: Redaktionen

Vinnarna av Utmärkelsen 2019, Göteborgsregionens pris för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv, delades i förra veckan ut av Helene Odenjung på Gymnasiedagarna och Future Skills stora scen.

Vinnarna är:

  • Grundskola: Växthusets skola, Mölndal
  • Gymnasieskola: Partille Gymnasium
  • Årets yrkeslärare: Carolina Alexandersson, Yrkesgymnasiet i Göteborg
  • Företag: Plåtslagarna i Ale samt Hogia i Stenungsund

Pris för samverkan mellan skola och arbetsliv

De vann Göteborgsregionens pris Utmärkelsen 2019

2019 års vinnare av Utmärkelsen – Göteborgsregionens pris för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv

Utmärkelsen är Göteborgsregionens pris för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv.

Under ett antal år har priset delats ut för att uppmärksamma och premiera verksamheter inom grundskola, gymnasieskola och företag som arbetar särskilt bra och kvalitativt med samverkan mellan skola och arbetsliv.

Sedan några år tillbaka delas även priset ut till en yrkeslärare.

Vinnarna väljs ut av en jury bestående av representanter för näringslivet och fack (SAK-rådet – Skola arbetslivskontakter*) samt utbildningspolitiker.

Prisutdelning under Gymnasiedagarna och Future Skills

Utmärkelsen delades ut under Gymnasiedagarna och Future Skills på mässans stora scen och det var många i publiken när Helene Odenjung avslöjade 2019 års vinnare.

Innan årets vinnare korades fick publiken även träffa förra årets vinnare, för att ta del av deras arbete för en samverkan mellan skola arbetsliv. Dessutom berättade WorldSkills Sweden om sitt arbete för att ge unga en bild av olika yrken genom deras arbete med yrkestävlingar. Daniel Carlberg delade också med sig om sin resa från gymnasiet till tävlande för yrkeslandslaget.

Juryns motiveringar

Vinnare kategori grundskola: Växthusets skola, Mölndal

Årets grundskola arbetar aktivt för samverkan med arbetslivet redan från förskoleklass, vilket ger eleverna förståelse för framtida utbildnings- och yrkesval vid tidig ålder. Samverkan med arbetslivet sker på ett varierat och kreativt sätt, bland annat genom de över 50 företag som huserar i grannanläggning.

Närheten till dessa företag har skolan nyttjat genom både studiebesök och föreläsningar kring de olika arbetsplatserna, yrkesrollerna samt vilken utbildningsbakgrund och färdigheter dessa kräver. Samverkansarbetet har resulterat i större studiemotivation och förståelse för vikten av grundutbildning samt en bättre kunskap inför framtida studie- och yrkesval.

Vinnare kategori gymnasieskola: Partille Gymnasium

Årets gymnasieskola tar samverkan med arbetslivet på stort allvar och detta är en viktig del i skolans arbete med att förbereda eleverna på den eftergymnasiala tiden. Skolan har formulerat tydliga mål kopplat till samverkan mellan skola och arbetsliv.

Engagerade lärare och rektorer bidrar till ett nära samarbete med såväl föreningsliv som näringsliv. Detta har medfört goda förutsättningar för eleverna att få ta del av kvalitativa APL- och praktikplatser samt studiebesök. Under föregående läsår kunde skolan se både ökad närvaro och motivation, och fler elever gick ut med en gymnasieexamen. Något skolan tror beror på att eleverna är väl förberedda inför det framtida arbetslivet och förstår värdet av gymnasieutbildningen.

Vinnare kategori årets yrkeslärare: Carolina Alexandersson, Yrkesgymnasiet i Göteborg

Årets yrkeslärare sprider ständigt positiv energi och inspirerar både elever och kollegor att utvecklas och förbättra sina egna färdigheter. Med ett gediget nätverk som sträcker sig internationellt ges eleverna en bredare kunskap och förståelse för branschen och dess yrkesmöjligheter.

Samtidigt finns alltid en nära dialog för att säkerställa att samverkan mellan skola och arbetsliv gynnar både elev och arbetsplats. I en tid av bristande kompetens, i synnerhet inom den här branschen, är det mycket värdefullt med lärare som fortsätter att informera och engagera elever och kollegor.

Vinnare i kategori företag: Plåtslagarna i Ale

Årets företag har ett kontinuerligt nära samarbete med flera skolor. Utöver att ta emot praoelever från grundskolan varje termin besöker även företaget skolor för att informera om branschen och yrkesrollen.

Samverkan sker även med gymnasieskolor där eleverna ges möjligheten att träna sina praktiska färdigheter under en lärlingsansvarig handledare, vilket skapar en uppskattad bredd i lärandet. I branschen agerar företaget på ett unikt sätt och är ett bland få företag som tar emot praoelever. Genom sitt arbete inspirerar företaget även andra företag att engagera sig i olika typer av samverkansaktiviteter och bör betraktas som ett föredöme.

Vinnare i kategori företag: Hogia i Stenungsund

Årets företag gör stora insatser i samverkansarbetet med skolor och visar på en stor bredd såväl lokalt som regionalt. Samverkan sker genom hela utbildningskedjan från grundskolan upp till vuxenutbildning. År 2019 startade företaget en utbildning inom sitt specialistområde och utbildar numera lärare i den egna kommunen.

Samma spridningseffekt når företaget genom att träffa studie- och yrkesvägledare för att stärka kunskaperna om branschen. Dessutom erbjuder företaget studiebesök och speed-dates för att ungdomar och vuxna ska få lära sig mer om arbetslivet och under effektiva omständigheter testa sig fram. Genom en rad olika samverkansprojekt visar således företaget på goda resultat i både lärande och att väcka intresset för branschen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>