DONNA arbetar för att få fler kvinnor till spelbranschen
Hem SkolNivåEftergymnasial Utbildning DONNA arbetar för att få fler kvinnor till spelbranschen

DONNA arbetar för att få fler kvinnor till spelbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Dataspelsbranschen är en mansdominerad bransch.

DONNA arbetar för att få fler kvinnor till spelbranschen

Nätverket DONNA, grundat vid Högskolan i Skövde, arbetar för att göra spelutbildning och spelbranschen mer jämställd.

Arbetet ska resultera i en jämställd spelkultur och spelbransch där kvinnor och män kan delta och bidra på lika villkor. DONNA har visat sig framgångsrikt och sedan nätverket grundades för tio år sedan har andelen kvinnliga spelstudenter i Skövde ökat från 10 till nästan 30 procent.

DONNA är en intressegrupp som arbetar med jämställdhetsfrågor inom spelutveckling. Gruppen består av studenter och lärare vid Högskolan i Skövde och syftet är att öka andelen kvinnor som söker till dataspelsutbildningar och vill satsa på en karriär inom spelbranschen.

Dataspelsbranschen har länge haft svårt att rekrytera brett – kvinnor utgör mindre än 20 procent av arbetskraften. Dataspelsutbildningarna är en rekryteringsplattform för spelbranschen och när DONNA startade var andelen kvinnliga studenter endast 10 procent.

– Det säger sig självt att om vi inte lyckas rekrytera kvinnliga studenter till våra utbildningar kommer spelföretagen i sin tur ha svårt att rekrytera kvinnor till sina tjänster, säger Jenny Brusk, grundare och koordinator för DONNA samt lektor i datavetenskap på Högskolan i Skövde.

Från 10 till 30 procent

I dag ser det helt annorlunda ut på dataspelsutbildningarna i Skövde. Sedan DONNA startade 2011 har andelen kvinnliga spelstudenter ökat till närmare 30 procent – en siffra som legat ganska stabilt de senaste tre-fyra åren och som är betydligt högre än det nationella snittet på 19 procent. Hela 42 procent av alla kvinnor som antogs till en spelutbildning hösten 2020 pluggar i Skövde.

– Vi bildade DONNA med syftet att ta ett helhetsgrepp kring jämställdhetsarbetet inom dataspelsutbildningarna. Vi vill kunna attrahera fler kvinnor till våra utbildningar och i förlängningen kunna bidra till ökad jämställdhet inom spelbranschen i stort. För att lyckas med det har vi arbetat med en genomtänkt strategi som innefattar rekrytering, studiemiljö, utbildning och nätverksbyggande. Jämställdhet är på så sätt helt integrerat i vår verksamhet, vilket är nödvändigt både för att skapa trovärdighet och för att kunna lyckas långsiktigt, konstaterar Jenny Brusk.

Jämställdhetsarbete ger ringar på vattnet

Redan under det första året inledde DONNA ett samarbete med Doris Film. Det resulterade i det normbrytande spelet Alex och alkemistens hemlighet, skapat utifrån Doris manifest. Det innebär att majoriteten av utvecklingsteamet bestod av kvinnor och att det var kvinnor på alla ledande positioner. Samarbetet gav ringar på vattnet och tillsammans med Doris Film har DONNA presenterat projektet på olika konferenser och seminarier.

– Det har genererat en hel del publicitet som varit positiv för både oss, våra utbildningar och Högskolan i stort. Sedan har vi genom åren kunnat bygga upp ett stort nätverk, inte minst genom DONNA DAY, som brukar arrangeras i samband med Sweden Game Conference. Det nätverkande som sker under DONNA DAY, där både studenter och yrkesverksamma i spelbranschen deltar, har våra studenter haft god nytta av både under och efter studierna, säger Jenny Brusk.

Inte läge att nöja sig

Trots att arbetet kommit en bra bit på vägen tycker Jenny Brusk att det inte är läge att nöja sig.

– DONNA letar ständigt efter nya sammanhang att verka i och utvecklar nya metoder för att skapa en mer inkluderande spelkultur. Sedan i höstas har vi till exempel stärkt samarbetet med spelinkubatorn i Science Park Skövde för att öka andelen kvinnliga spelentreprenörer, avslutar Jenny Brusk.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>