Nytt samarbete mellan WASP och Aalto-universitetet
Hem FORSKNING Nytt samarbete mellan WASP och Aalto-universitetet

Nytt samarbete mellan WASP och Aalto-universitetet

Publicerat av: Redaktionen

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) stärker nu det nordiska samarbetet genom en avsiktsförklaring med Aalto-universitetet i Finland.

Fokus för samarbetet ligger inom forskningsområdena artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara.

Aalto-universitetet ligger långt fram när det gäller AI och har starka forskargrupper inom autonoma system och mjukvara. Utöver det är Finland genom Finnish Centre for Artificial Intelligence (FCAI) starka inom AI som samarbetar med människor i en komplex värld. Det passar väl in med WASP-programmets forskningsområden och ambitioner.Foto: Aalto-universitetet

”När Sverige genom WASP satsar i stor skala på forskning inom AI, autonoma system och mjukvara är det viktigt att knyta samarbeten med ledande universitet och inom Norden är Aalto en av de viktigaste aktörerna. Vi ser mycket fram emot att genom samarbetet skapa en nära relation mellan spetsforskning i Finland och Sverige,” det menar Anders Ynnerman, direktör för WASP.

Ilkka Niemelä, rektor vid Aalto universitet, instämmer:

“Aalto-universitetet ser mycket fram emot nya och spännande samarbeten med svenska universitet genom WASPs nätverk. Både i Sverige och Finland finns stor expertis inom artificiell intelligens och autonoma system, med gemensamma satsningar kan vi ytterligare stärka vår spjutspetsforskning, skapa nya innovationer och stärka hela vår region, även ur ett internationellt perspektiv. Vi hoppas att modellen för samarbetet med WASP också kan vidgas mot andra fält i framtiden.”

Postdoktor-utbyten på gång

I praktiken innebär samarbetet att WASP-doktorander och forskare får möjlighet till utbyten och gemensamma projekt med Aalto-universitetet. Först ut är ett postdoktorprogram med en utlysning av samverkansprojekt under hösten 2021. Längre fram kan även exempelvis doktorandutbyten och gästforskarvistelser komma i fråga.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>