Hem Nyheter IT-elever hjälper seniorer att bli mer digitala

IT-elever hjälper seniorer att bli mer digitala

Publicerat av: Redaktionen

Många äldre människor i Sverige upplever ett digitalt utanförskap.

Det vill elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg vara med och ändra på.

IT-elever hjälper seniorer att bli mer digitalaUnder våren ska de arrangera IT-träffar för att lära seniorer att hantera digitala verktyg och tjänster.

Projektet, som startade redan 2016, är ett samarbete mellan IT-Gymnasiet och Nordvästra Skånes Senioruniversitet (NSSU). Idag arrangerades vårens första träff.

– Eleverna är mycket duktiga och de sm tackar nej till möjligheten att delta i det här projektet har ingen aning om vad de missar. Fler borde ta chansen, säger Ingemar Thorén, deltagare och kontaktperson på NSSU.

Utgår från seniorernas önskemål

Att allt fler delar av samhället digitaliseras kan upplevas som en stor omställning för många äldre, menar Mickey Missler, lärare i IT-ämnen på IT-Gymnasiet i Helsingborg.

– Idag är det inte ens helt oproblematiskt att bara gå till banken och göra sina ärenden, säger han.

Det är Mickey Missler som ligger bakom initiativet och eleverna driver projektet som en del av en kurs på skolans IT-program. På träffarna får seniorerna stöd utifrån de behov de känner att de har.

– Eleverna utbildar och ger tips om allt ifrån hur molntjänster fungerar till hur man använder olika e-tjänster i kontakt med myndigheter och andra samhällsviktiga funktioner. Målet är att seniorerna ska känna sig tryggare när de använder digitala tjänster och hanterar surfplattor, datorer och smartphones, säger Mickey Missler.

”Vad menas med surf?”

Den 10 januari hölls en introduktionsträff och idag arrangerades den första ordinarie träffen i IT-Gymnasiets lokaler. Alla vårens sex träffar är redan fullbokade.

– Senioren som jag stöttar vill ha hjälp med e-posthantering, som exempelvis hur man vidarebefordrar meddelande. Han vill också lära sig att spara bokmärken och bli bättre på att hantera surfplatta och mobil, berättar eleven Christoffer Gustafsson.

– Det är verkligen lärorikt att förklara för den som inte kan, det gäller att förklara på ett enkelt sätt, utan att använda termer som kan vara svåra. De som jag har hjälpt har velat förstå vad som menas med surf, hur man optimerar sin batteritid och hur man sparar material på ett säkert sätt, säger eleven Sebastian Tornhagen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>