Hem FORSKNING Lärarna tillhör gruppen digitala immigranter

Lärarna tillhör gruppen digitala immigranter

Publicerat av: Redaktionen

Vad händer med lärandet när elever får tillgång till en dator var i klassrummet? Vad händer med lärarrollen? Och vad betyder det i praktiken för skolledare  då skolan digitaliseras? Vilka möjligheter och utmaningar visar forskningen?

susanne

Susanne Kjällander har skrivit en doktorsavhandling om design för lärande i digitala miljöer och boken ”En dator per elev”.

Digitaliseringen av skolan är en omvälvande process där lärandet är under förändring. Forskaren Susanne Kjällander vid Stockholms universitet menar att behovet av nya bedömningsmetoder och närvarande lärare är stort.

Se föreläsningen på film

På ett välbesökt seminarium anordnat av forsknings- och utvecklingsenheten på utbildningsförvaltningen berättade hon om vad forskningen ser för möjligheter och utmaningar inom området. Hon fokuserade på vad som händer med lärandet och lärarrollen när eleverna får tillgång till dator i klassrummet och gav exempel från undervisningen.

Lärandet i den digitala miljön beskriver hon som osynligt och parallellt, okänt och identitetsskapande, designande och gränsöverskridande – och svårbedömt.

Digitala immigranter i klassrummet

Åhörarna fick reda på att de tillhör gruppen digitala immigranter, i motsats till de digitalt infödda (barn och elever) som Susanne Kjällander forskar om. De ”infödda” är väldigt kompetenta och vana vid att kommunicera via digitala resurser.

En av slutsatserna av forskningen var att läraren behövs ännu mer när datorn används i undervisningen. Läs mer om forskningsexemplen och slutsatserna i LÄRA Stockholm #1 2015 (Länk till annan webbplats, http://issuu.com/larastockholm/docs/l__ra_1_2015_enkelsidig/33?e=3386862/11182082).

Se den filmade föreläsningen från den 21/11 2014 här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>