Svenskt Kött lanserar Antibiotikaskolan – ett skolmaterial med sex lektioner anpassat för högstadiet och gymnasiet.
Det handlar om att öka kunskapen om faran med antibiotikaresistens och ge unga verktyg för vad vi gemensamt kan göra för att i minska användningen av antibiotika.
– Antibiotikaresistens är något som våra unga behöver känna till eftersom det i framtiden finns risk att antibiotika inte rår på vanliga sjukdomar som man idag lätt kan bota. Men det finns hopp och det vill också förmedla genom att berätta om vad man själv kan göra för att skydda antibiotikan, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.
Utbildningsmaterialet har fokus på antibiotikaresistens ur ett antal perspektiv, bland annat antibiotikaförbrukning inom djuruppfödning, människas hälsa och jakten på ny antibiotika.
Materialet är anpassat till läroplanen och gjort för att skapa kunskap och väcka diskussioner om en av vår tids viktigaste frågor.
Varje lektion avslutas med att eleverna producerar något av sina nya kunskaper – en “call to action” – till exempel nyhetsinslag och kampanjer i sociala medier. Materialet är utformat för att lärare och elever enkelt ska kunna komma igång med tydliga steg från start till mål. På webbplatsen får man en överblick och kan välja de lektioner som passar bäst för lärarens undervisning.
Ett av tipsen på vad man kan göra är att välja svenskt kött eftersom Sverige har den lägsta förbrukningen av antibiotika inom djuruppfödning i EU. Sverige ses idag som ett föredöme i många andra länder.
Lektionen ”Bakterier i maten” behandlar bland annat frågan om kött kan innehålla antibiotika.
– Att själva köttet skulle innehålla antibiotika om djuret blivit medicinerat stämmer inte. Det finns karenstider innan djuren får går till slakt, säger Elisabet Qvarford.
Antibiotikaskolan finns på antibiotikaskolan.se och på gratisiskolan.se och är helt kostnadsfri och tillgänglig för alla.
På Youtube finns också en film som beskriver problemet med antibiotikaresistens och vad man kan göra åt den.