En 116 år gammal skola blir hjärtat i ny stadsdel
Hem Nyheter En 116 år gammal skola blir hjärtat i ny stadsdel i Katrineholm

En 116 år gammal skola blir hjärtat i ny stadsdel i Katrineholm

Publicerat av: Redaktionen

Östra skolan, en 116 år gammal skola, kommer att bli navet i en spännande ny stadsdel i Katrineholm.

Efter att ha stått tom sedan vårterminens slut 2022 får skolan nu nytt liv och en spännande framtid.

– Östra skolan är tänkt att bli bostadsrätter och bli själva hjärtat i den nya stadsdelen. För att förverkliga detta uppdrag har kommunstyrelsen i Katrineholm gett Samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att utarbeta en ny detaljplan för området som inkluderar även Lasstorps förskola. Syftet med den nya detaljplanen är att omvandla Östra skolan till bostäder och skapa en levande och attraktiv stadsdel, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Östra skolan, som byggdes år 1907, har en värdefull kulturhistorisk bakgrund. Skolan och de omkringliggande villorna är av kulturhistoriskt intresse, vilket gör att planeringen av den nya stadsdelen tar hänsyn till områdets karaktär. Magnus Runesson betonar vikten av att skapa en sammanhängande helhet genom att låta husen kommunicera med varandra.

En 116 år gammal skola blir hjärtat i ny stadsdel– Området kommer även att kompletteras med ny bebyggelse, vilket kan inkludera både punkthus, gatuhus och radhus. Inget är ännu definitivt bestämt, men kommande utredningar kommer att vara till hjälp för att utforma området på bästa sätt, säger Magnus Runesson, samhällsbyggnadschef.

– Den här stadsdelen kommer stärka Katrineholms stadskärna. Härifrån går man till tågstationen på tio minuter. På en dryg timme är man i Stockholm, Sveriges största arbetsmarknad, understryker Magnus Runesson.

Detaljplanen för den nya stadsdelen kommer att vara klar inom cirka två år. Därefter kommer byggandet att påbörjas för att förverkliga visionen om en levande och dynamisk stadsdel där Östra skolan är hjärtat.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>