En AI ska skapa graffiti i Helsingborg
Hem KOMMUNER En AI (artificiell intelligens) ska skapa graffiti i Helsingborg

En AI (artificiell intelligens) ska skapa graffiti i Helsingborg

Publicerat av: Redaktionen

Vad händer när en AI (artificiell intelligens) utmanas att analysera 2 700 bokstavsskisser från 200 svenska graffitimålare och skapa ett verk utifrån det?

Det ska ArtStreetHbg, tillsammans med mjukvaruutvecklarna North Link och konstnären Jonathan Josefsson (OLLIO) ta reda på under gatukonstfestivalen ArtStreetHbg som pågår mellan 27 juni och 3 juli. 

Det händer något spännande i mötet mellan artificiell intelligens och det mänskliga skapandet. 200 svenska graffitimålare har försett en AI med skisser som ska tolkas och sedan bli ett konstverk. Redan där uppstår en rad frågor. Kommer AI:n att förstå vad graffitiskissande går ut på? Kommer den att kunna skapa sin egen unika stil? Och kommer AI och andra tekniska möjligheter att påverka gatukonstens framtid?

Detta är frågor som ArtStreetHbg tillsammans med artisten TagsAndThrows (Thomas OKOK Gunnarsson) vill få svar på under årets ArtStreetHbg-festival mellan 27 juni–3 juli. I projektet har Helsingborgsbaserade mjukvaruföretaget North Link fått i uppgift att träna en AI att lära sig att skapa graffitiformer. Den konstgjorda intelligensen håller just nu på att analysera material från graffitikonstnärer och ska senare i sommar ta fram skisser och skapa ett konstverk utifrån detta.

En AI ska skapa graffiti i Helsingborg– Den stora utmaningen var att graffitti är en helt ny konstform för oss, som vi aldrig tidigare har jobbat med. Vi visste inte hur slutresultatet skulle bli. Lyckligtvis blev det jättebra och vi i projektgruppen är nöjda med resultatet. Vi är glada att vi fick denna möjlighet, det är alltid roligt att visa upp sig lokalt och att knyta lokala kontakter, säger Ida Lagesson på North link.

Några av de konstnärer som bidragit med skisser till verket är Aman, Iano, Coke, Kiss, Rymd, Ikaross, Nug, Dyre, Akay, Astma, Ayes, Marr och Bingo.

Verket kommer att målas upp på en PVC-duk för att kunna göras mobilt och sparas för framtiden. Den konstnär som valts ut att måla det fysiska verket som AI:n skapat är OLLIO från Göteborg.

– Jag tänker att det här är ett superintressant experiment inom graffitikonsten som aldrig har gjorts förut, vad jag vet. Jag tackade ja direkt när jag fick frågan om jag ville måla upp AI-skissen. Jag har ingen aning av vad programmet kommer spotta ur sig, men oavsett kommer jag att göra mitt bästa för att förverkliga AI-maskinens konstverk. Det blir ett intressant möte mellan konstnär och AI och kanske något vi aldrig sett förut, säger OLLIO (Jonathan Josefsson).

En av projektledarna för ArtStreetHbg är Hanna Schedin Carter som också är projektledare på Dunkers kulturhus. För Hanna infinner sig en skräckblandad förtjusning.

– Med tanke på årets stadsmässa H22 City Expo och med temat innovation så känns det rätt att just i år våga testa något nytt och blicka mot framtiden. Det är dock med skräckblandad förtjusning vi gått in i den här konstnärliga processen utan vetskap om resultat. Det är rätt läskigt men även förtjusande kul att våga testa något så galet! Hur kommer konstverket att se ut? Når det samma konstnärliga höjd som på de som skapas av oss levande köttvarelser? Kan en AI var kreativ? Det finns många frågor och filosofiska tankar som snurra i våra huvuden just nu. Jag hoppas det även kommer snurra i våra besökares huvuden när de får uppleva och sätta sig in i processen, säger Hanna Schedin Carter.

Vad: En AI ska skapa graffiti under gatukostfestivalen ArtStreetHbg. Verket som AI:n skapat ska verkställas av konstnären OLLIO.
Var: AI-verket kommer att målas på Tränsgatan 1 i Helsingborg. ArtStreetHbg går av stapeln på bostadsområdet Fredriksdal i Helsingborg.
När: Festivalen pågår mellan 27 juni och 3 juli.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>