En doktorand med uppgift att förhindra haverier
Hem FORSKNING En doktorand med uppgift att förhindra haverier

En doktorand med uppgift att förhindra haverier

Publicerat av: Redaktionen

Att kunna förutspå maskinhaverier, identifiera tekniska fel och undvika oplanerade stopp – det blir några av uppgifterna för industridoktoranden Adam Lundström när han kliver in i företagsforskarskolan Smart Industry Sweden.

En doktorand med uppgift att förhindra haverier

Adam Lundström, industridoktorand. Foto: Christine Grafström, Mittuniversitetet.

När Mittuniversitetet och fyra andra lärosäten startar företagsforskarskolan innebär det att tolv företag runtom i landet kan anställa en eller flera doktorander.

Mittuniversitetets samarbete med SCA inom företagsforskarskolan ska ge färre olyckor och driftstopp.

− Oplanerade stopp och haverier kostar väldigt mycket pengar för ett företag som SCA och min roll blir att forska kring hur haverier kan förutspås och hur man, genom maskininlärning, kan få maskinerna att i rätt tid tala om när underhåll och reparationer måste utföras, säger Adam Lundström, industridoktorand vid Mittuniversitetet.

Mittuniversitetets experter på mätteknik, maskininlärning och Industriell IoT fungerar som handledare och doktoranden får ett unikt nätverk med de främsta experterna inom Smart industri från både forskning och näringsliv.

− Det här är den djupaste formen av samverkan. Vi arbetar så nära företaget som det går, får lättare att förstå deras problem och kan ge SCA tillgång till den främsta expertisen. Sverige har starka ambitioner inom området smart industri och det är viktigt för Mittuniversitetet att positionera sig som en betydelsefull aktör, säger Mattias O´Nils.

Företagsforskarskolan startar 15 mars och SCA ser satsningen som en möjlighet att bygga upp kompetens kring förebyggande underhåll genom AI-baserade metoder.

− Vi måste gå från att arbeta med akut avhjälpande underhåll, till förebyggande underhåll där vi får rätt information i rätt tid. Genom företagsforskarskolan kan vi ha en anställd som forskar kring just detta och längs vägen nyttja all den expertis som nätverket och Mittuniversitetets forskarmiljö ger, säger Jenny Friberg, SCA Underhåll.

− Jag brinner för att fördjupa mig, vilket är en av orsakerna till varför jag vill forska, men genom den hör lösningen kan jag nu fördjupa mig i verkliga problem och se mitt arbete omsättas till verkliga lösningar, säger Adam Lundström.

De övriga lärosätena som verkar inom företagsforskarskolan är Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Jönköping University.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>