Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Succé för Drottning Blanka-podden

Succé för Drottning Blanka-podden

Publicerat av: Redaktionen

Modiga skolledare inom Drottning Blankas gymnasieområde drog igång sin egen podcast för att få en ny kanal till medarbetarna på de 28 gymnasieskolorna.

Målgruppen var 700 lärare och medarbetare på de egna skolorna – nu lyssnar betydligt fler.

Succé för Drottning Blanka-podden

Drottning Blanka-podden produceras av skolcheferna Annika Silverup och Jens Levin, Ann-Marie Viiala, kvalitets- och utvecklingsansvarig samt Malin Bergland, verksamhetschef Drottning Blankas gymnasieområde

Istället för ett nyhetsbrev så startade skolledarna inom Drottning Blanka en podcast för att sprida information, gemenskap och bygga en kultur. Varje podd-avsnitt har ett tema och olika gäster. Exempelvis: nystart, elevhälsa, undervisning, vår arbetsmiljö och digitala redskap. Just nu är det fokus på engagemang, vilket tydliggörs genom poddens mantra “Det är viktigt för oss att det går bra för er”.

-Vi startade Drottning Blanka-podden för att bygga kulturen och skapa gemenskap mellan de 28 gymnasieskolorna som vi arbetar med. Att huvudmannen blir konkreta och tydliga som personer, så att medarbetarna lär känna oss stärker även styrkedjan, berättar Malin Bergland, en av initiativtagarna till podden och verksamhetschef för Drottning Blankas gymnasieområde.

Skolutveckling i nytt format

Den ursprungliga målgruppen var de cirka 700 medarbetarna inom Drottning Blankas gymnasieområde. Efter endast ett par månader har podden mer än dubbelt så många lyssnare. Utomstående som är intresserade av skolutveckling har även uppskattat podden som ger en djupare inblick i skolledarnas kärnuppdrag. Experter och medarbetare i den egna organisationen bjuds in som gäster. I det senaste avsnittet deltog bland andra Kristina Bähr, skolöverläkare för AcadeMedias gymnasieskolor, och Marcus Strömberg, VD på AcadeMedia. I kommande avsnitt kommer även elever att bjudas in som gäster.

Visionen är att bidra till en positiv bild av skolan

Pionjärernas vision är att podden ska växa och samtidigt bidra till att skapa en positiv bild av skola och utbildning. Podden ska inspirera genom goda exempel och bli en positiv motvikt till den stundtals negativa rapporteringen som funnits kring svensk skola de senaste åren. De positiva kommentarerna från de egna skolorna har inte låtit vänta på sig:

“Kul, matnyttigt och intressant. Hatten av!” “Vad modiga ni är.” är några av kommentarerna från rektorer och lärare.

-Vi märker att vi blir igenkända på skolbesök, berättar skolchef Jens Levin, som tillsammans med kollegan Annika Silverup, också skolchef inom Drottning Blankas gymnasieområde, är två av poddens ständiga gäster. – Många är nyfikna på hur vi gör och vad som sker nästa gång.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>