Kulturskolorna i länet erbjuder ungdomar digital filmkurs i unikt samarbete
Hem Efter plugget Kulturskolorna i länet erbjuder ungdomar digital filmkurs i unikt samarbete

Kulturskolorna i länet erbjuder ungdomar digital filmkurs i unikt samarbete

Publicerat av: Redaktionen

Skapande är viktigt för unga människor, speciellt nu under pandemin.

Kulturskolorna i länet erbjuder ungdomar digital filmkurs i unikt samarbete

Filmpedagoger från Sollefteå, Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik startar nu en gemensam filmkurs som är öppen för alla Västernorrlands ungdomar, mellan 12 och 20 år.

Därför har kulturskolorna i Västernorrland i samarbete med Film Västernorrland gått ihop och skapat en digital filmkurs som börjar den 15 februari.

– Vi ser detta som en möjlighet till att nå ut till elever som vanligtvis inte får möjlighet till filmundervisning, och att stärka banden över kommungränserna mellan unga filmare, säger initiativtagaren Niklas Blomquist, filmpedagog från Sollefteå.

Filmpedagoger från Sollefteå, Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik startar nu en gemensam filmkurs som är öppen för alla Västernorrlands ungdomar, mellan 12 och 20 år.

Kursen är digital och sker via Google Classroom vilket gör att deltagarna kan vara med helt pandemisäkert.

Filmpedagogen Niklas Blomquist kom på idén till kursen i ett läge när han, som så många andra av sina kollegor, satt och funderade på hur han skulle kunna bedriva kurser med alla de begränsningar som coronaviruset inneburit.

– Då slog det mig att de flesta, inte alla, men de flesta ungdomar idag har en mobiltelefon som det går att filma med. Efter några möten med kollegorna hade vi ett upplägg. Vi kontaktade Film Västernorrland som nappade på idén och tillsammans har vi utvecklat ett koncept som vi alla tror på och som bara kan bli bättre med tiden.

Deltagarna får lära sig att göra film från förberedelser med tekniken, manus och bildmanus till att göra lite längre övningar. Alla deltar efter sin förmåga och erfarenhet. Det är alltså en kurs för totala nybörjare upp till de mer erfarna.

– Att göra film är ett lagarbete och jag tror att många idag kan sakna känslan av att ha tydliga sammanhang där vi kan känna oss som en del av en gemenskap. Här kommer den här filmkursen och de som leder den verkligen kunna fylla en viktig funktion, säger Katarina Sundman, filmpedagog på Film Västernorrland.

Niklas Blomquist ser det här som en möjlighet att nå ut till elever som vanligtvis inte får möjlighet till filmundervisning, och att stärka banden över kommungränserna mellan unga filmare.

Han menar att jämförelsevis med fotboll eller hockey är det ju färre ungdomar som pysslar med film – och det känns väldigt viktigt att de får lära känna varandra, så att Kulturskolan kan bygga upp en hållbar miljö för unga att göra film i länet.

Den här kursen ger möjligheten för elever runt om i länet att hitta likasinnade, för gemensamma filmprojekt i framtiden.

– Vi ser även att det här skulle kunna vara en öppning för de som kanske bor väldigt långt ut i byarna, funktionsvarierade eller hemmasittare som annars kan har svårigheter att kunna delta, säger Niklas Blomquist.

Film Västernorrland ser det här som en fantastisk satsning från kulturskolorna i länet och kanske är kultur och skapande extra viktigt att kunna erbjuda barn och unga just nu när mångas vardag inte är som den brukar.

– Film är ju ett ypperligt sätt för att kunna göra sin röst hörd, undersöka sin omgivning eller underhålla varandra och skapa en parallell verklighet tillsammans, säger Katarina Sundman.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>