”Programmering för Humanister” vänder sig till dig som tror att du inte kan lära dig programmera.
Att det är alldeles för svårt och krångligt för dig.
På ett enkelt och mycket, mycket kortfattat sätt lär du dig här hur grundläggande HTML, CSS och Javascript i princip fungerar.
– Många människor idag förväntas förstå hur programmering fungerar, men långt ifrån alla är positivt inställda till ämnet. Folk tycker det är tråkigt, krångligt och förväntar sig att missyckas. Det var därför jag skrev denna lilla bok. På så få sidor som möjligt, med enkla exempel försöker jag ge teknikrädda nytt självförtroende och väcka ett intresse för programmering, förklarar Petronella Simonsbacka, ansvarig utgivare för tidskriften Kulturopportunisten, som har gett ut boken via Books On Demand.
Förhoppningsvis ger “Programmering för Humanister” läsaren inspiration och bättre självförtroende inför fortsatta studier i ämnet. Tanken är att försöka hyvla ner tröskeln och bota den värsta avsmaken inför tanken på programmering.
– Det handlar om att snabbt lära sig köra korta kodsnuttar för att se vad som händer. Ingen lär sig något praktiskt bara genom teori, man måste våga försöka själv. Att lyckas med små saker är receptet för att senare våga sig på att försöka med något större.
Om läsaren går igenom boken och sedan tycker sig vara rätt bra och att jag är en total klantskalle som gjort en bok om något så enkelt – ja, då har jag lyckats, säger Petronella Simonsbacka, journalist och författare.
Saga Egmont förlag har 2019 gett ut Petronella Simonsbackas självbiografiska bok “Livshungrig”, som handlar om när hon 2015 fick ovarialcancer och genomgick en cellgiftsbehandling. Året före släpptes hennes debutroman “Nytt liv sökes” på samma förlag.
– Folk som känner mig är nog lite förvånade över temat för min tredje bok. Jag ser mig absolut inte som någon it-guru, tvärtom. Jag har skrivit boken för att jag själv har varit en av de teknikrädda, men så är det inte längre. Idag vet jag att jag kan lära mig och hur bra jag blir på programmering hänger bara på hur mycket jag övar, inget annat. Detta är ett ämne som man kan lära sig.
Jag tror att en stor orsak till teknikrädslan är att många människor någon gång har försökt att ta en kurs eller följa en tutorial på nätet och sedan har de misslyckats på första steget, då någon nedladdning eller miljö inte fungerat. Det är synd. Om man skalar bort alla onödiga moment så kommer man till ett naket skelett som visar det mest väsentliga och då ser man att det inte omöjligt att lära sig, fortsätter hon.