Hem POLITIK Skolinspektionen ger KLARA och SIR med beröm godkänt

Skolinspektionen ger KLARA och SIR med beröm godkänt

Publicerat av: Redaktionen

Med beröm godkänt. Det beskedet fick huvudmannen KLARA Gymnasium och alla ingående skolor efter den senaste tillsynen av Skolinspektionen.

Skolorna får bland annat beröm för sitt kollegiala lärande, starka elevfokus och utvecklingsarbete.

Skolinspektionen ger KLARA och SIR med beröm godkänt

Paul Gertsson är verksamhetschef för KLARA Gymnasium, där skolorna KLARA Norra, KLARA Södra, KLARA Karlstad, KLARA Linköping samt Stockholms Internationella Restaurang- och Hotellskola ingår.

– I samband med att vi fick beslutet som gällde huvudmannainspektionen av KLARA Gymnasium hade vi också ett möte med Skolinspektionen. I sin återkoppling sa de att alla våra skolor var långt ifrån att få någon anmärkning, och de lyfte fram mycket positivt som de upplevde under sina besök på skolorna. Det känns naturligtvis väldigt bra, säger han.

Stark styrning och ledning

Underlaget till huvudmannatillsynen består av den bastillsyn som genomförs på huvudmannens alla skolor, därefter intervjuar Skolinspektionen representanter från huvudmannen.

– Skolinspektionen tittade bland annat på hur styrning och ledning ser ut i vår organisation, och i den muntliga återkopplingen lyfte de fram flera positiva exempel. En sak som de tog upp var styrkedjan i vår organisation, skolornas elevfokus och arbetet med det kollegiala lärandet, säger Paul Gertsson.

Även specifika fokusområden som de olika skolorna har lyftes fram i huvudmannainspektionen.

– KLARA Linköping arbetar på ett föredömligt sätt med sina språkintroduktionsklasser, och KLARA Södras insatser för att få tillbaka hemmasittare till skolan är ett annat exempel på framgångsrikt arbete som Skolinspektionen pekade på, berättar Paul Gertsson.

Samarbete med branschen

Stockholms Internationella Restaurang- och Hotellskola (SIR) är en av skolorna inom KLARA Gymnasium, och den enda skolan inom huvudmannen som erbjuder yrkesprogram. På skolan kan eleverna välja att läsa antingen restaurang- och livsmedelsprogrammet eller hotell- och turismprogrammet.

Åsa Eskilsson, rektor på skolan, berättar om Skolinspektionens besök.

– Vi har dels en mer traditionell skollokal för den teoretiska undervisningen, dels en restaurang där delar av den praktiska yrkesundervisningen bedrivs. Skolinspektionen besökte båda. De ville veta mer om vårt nystartade hotell- och turismprogram, och det var roligt att få berätta om vårt samarbete med hotellkedjan Scandic där alla våra hotell- och turismelever får göra praktik, säger hon.

– Vi är både glada och stolta över återkopplingen från Skolinspektionen. Det känns alltid bra att få bekräftat att man jobbar på rätt sätt, säger Åsa Eskilsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>