Hem PEDAGOGSNACK Frågvis kväll när Mimer mötte nyfikna ungdomar i ”Människan bakom uniformen”

Frågvis kväll när Mimer mötte nyfikna ungdomar i ”Människan bakom uniformen”

Publicerat av: Redaktionen

En kväll i april fick Mimer besök av ungdomarna i utbildningen Människan bakom uniformen.

– En fin möjlighet både för oss och ungdomarna, säger Annika Persson stadsdelsutvecklare på Mimer.

Människan bakom uniformen (MBU) är en kostnadsfri utbildning där ungdomar mellan 15 och 21 år får möjlighet att lära känna personer som arbetar inom uniformsyrken. De får bland annat träffa polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård, men även andra ”uniformer” som exempelvis Mimer och Svelandstrafiken.

Frågvis kväll när Mimer mötte nyfikna ungdomar i "Människan bakom uniformen" 3Vid 14 tillfällen får cirka tio ungdomar en chans att, under avslappande former, lära känna de yrken som personerna utför. Det kan till exempel vara rökdykning, hjärt- och lungräddning samt att få lära sig mer om hur en brottsutredning går till. Utbildningen avslutas med en stor övning där ungdomarna själva får agera utifrån de olika yrkesrollerna.

MBU startade i Göteborg 2010 och finns nu i cirka 20 kommuner i Sverige. I februari 2024 startades den första MBU-utbildningen i Västerås.

En kväll i april besökte ungdomarna Mimer för att lära sig mer om hur en dag på ett bostadsbolag kan se ut. De fick inblick i hela kedjan från att ett nytt hus byggs till hur Mimer hyr ut och sedan tar hand om husen och sina bostadsområden.

– Människan bakom uniformen är en fin möjlighet både för oss och ungdomarna att få träffas och lära känna varandra. De får en inblick och större förståelse i vår arbetsdag och yrkesroll, samtidigt som vi får ta del av deras tankar och framtidsplaner. MBU skapar många fina möten och relationer för framtiden, säger Annika Persson stadsdelsutvecklare Mimer.

På plats från Mimer fanns även kvartersvärdarna Sandra Eriksson och Rodrigo Garcia. De delade med sig av historier om allt från det lite mer vardagliga arbetet som att utföra reparationer i lägenheterna, till det lite mer oväntade engagemanget i Mimers stadsdelar. Där anordnar de allt från grillkvällar till fotbollsturneringar och Regementshjältarna – ett stadsdelsprojekt där barnen fick lära sig allt om sopsortering och hållbarhet.

– Det är inte bara livet i husen som räknas, för Mimer är livet mellan husen minst lika viktigt, säger Rodrigo Garcia. Vi träffar många olika hyresgäster med lika många historier. Mitt arbete är inte bara att åtgärda fel i lägenheterna, det är lika mycket att finnas där för att våra hyresgäster ska trivas och må bra även på andra sätt.

– Att få dela med mig av min vardag till ungdomarna och ta del av deras kloka och spännande tankar och funderingar kändes både meningsfullt och roligt, instämmer Sandra Eriksson.

Ungdomarna fick även kunskap om hur Mimer samverkar med polis och andra myndigheter för att öka trygghet och trivsel i bostadsområdena, hur det går till när man hyr ut en lägenhet och vad som kan hända om man inte betalar hyran.

– När de fick ta del av allt som vi arbetar med på Mimer och dessutom fick höra att det finns över 80 olika yrkesroller representerade här blev alla jätteförvånade. De trodde att man bara satt på ett kontor på Mimer, avslutar Annika Persson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>