Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Barnens sagostunder lyfts genom inspirationsträffar

Barnens sagostunder lyfts genom inspirationsträffar

Publicerat av: Redaktionen

Idag anordnas en inspirationsträff för förskolelärare med syfte att ytterligare lyfta läsning och sagostunder på förskolorna i Alingsås kommun.

En grön sjal med guldbrodyr blir till en magisk bönstjälk.

Och titta där, ett guldägg uppenbarar sig. Och så ett till. Stora barnögon iakttar varje liten rörelse. Öronen insuper röstens skiftningar. Det är något magiskt över sagostunderna berättar förskolelärarna. Mysiga och magiska på samma gång. Och de är ett fantastiskt tillfälle att fånga barnens intresse för språk och läsning.

Barnens sagostunder lyfts genom inspirationsträffar

— Sagostunderna erbjuder en lugn stund för barnen och när de väl har satt sig ner för att lyssna så vill de gärna höra en bok till och en till. Det finns så underbara böcker och barnen upptäcker bokstäverna och skriftspråket genom sagostunderna, berättar Mari Andersson som är förskolelärare på uteförskolan Lodjuret i Ängabo.

Hon deltar på inspirationsträffen i Alingsås Kulturhus för att få tips om nya böcker att läsa för barnen. Bibliotekspersonalen på plats ger boktips och förslag på hur sagor kan levandegöras genom bland annat föremål och bilder.

— Jag vill att barnen ska få en läsupplevelse. Barnen går igång när vi visar upp föremål samtidigt som vi berättar och det skapar spänning. Ja, det är ljuvligt! I just love it, utbrister bibliotekarien Emma Lundqvist som är med och arrangerar träffen.

Förskolepersonalen konstaterar att det är något speciellt med nya, blanka böcker.

Barnen dras till dem. Men också de gamla klassikerna har en given plats på sagostunderna. Böckerna bibliotekarierna visar upp innehåller något för alla. Vissa tar upp allvarliga, svåra ämnen. En annan handlar om hur man spårar djur i skogen. Några bjuder på vardagsrealism med en stor dos charm. ”Mamma ska bara gå ut på balkongen och djupandas” läser bibliotekarien Annika Malmborg högt ur en bok. Någon skrattar igenkännande.

— Vi har märkt av ett större intresse för böcker och läsning på förskolorna. Språket är ett av de viktigaste verktygen som vi kan rusta barnen med inför framtiden. Både för att de ska kunna uttrycka sina åsikter och för att de ska vara en del av samhälle, i motsats till att hamna utanför det. Det är bakgrunden till dagens träff, konstaterar bibliotekarie Emma Lundqvist.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>