Hem NYHETER Funkissimulatorn visar vardagen för elever med kognitiv funktionsnedsättning

Funkissimulatorn visar vardagen för elever med kognitiv funktionsnedsättning

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan en elev med aspergers, adhd eller andra kognitiva svårigheter uppleva en dag i skolan och bussresan dit?

Det blir tydligt i två nya filmer som tagits fram på uppdrag av Myndigheten för delaktighet.

Funkissimulatorn visar vardagen för elever med kognitiv funktionsnedsättning– Filmerna visar bland annat hur ansträngande det är med sinnesintryck för dessa elever. De har exempelvis ofta svårt att koncentrera sig på de ljud som är betydelsefulla, exempelvis en lärare som ger anvisningar, och samtidigt koppla bort andra ljud, säger Erika Dahlin, utredare.

Undersökningar visar hur skolor brister när det gäller att anpassa miljön och ge stöd till dessa elever. Ofta handlar det om bristande kunskaper, både om hur det kan vara att ta sig dit och hur lektionerna kan upplevas.

– En lärare kan tro att eleverna är utvilade när de kommer till första lektionen, men för många kan resan dit vara oerhört påfrestande, säger Erika Dahlin.

För att kunna jämföra med hur en elev utan funktionsnedsättning upplever de båda situationerna finns det också filmer som beskriver de upplevelserna. Filmerna är gjorda för att kunna ses med virtual reality-glasögon med 360 graders navigering.

De båda filmerna ingår i Funkissimulatorn som ligger på Myndigheten för delaktighets webbplats. Under våren 2018 kommer MFD att ta fram fler filmer som visar andra situationer i vardagen, exempelvis på en arbetsplats och i hemmiljö.

– Om fler blir medvetna om hur personer med kognitiv funktionsnedsättning upplever vardagssituationer kan det leda till bättre bemötande och ökad tillgänglighet för dem, säger Erika Dahlin.

Myndigheten för delaktighet kommer den 23-24 januari att ha en monter på MVTe-mässan i Kista i Stockholm, Sveriges nationella mötesplats för välfärdsteknologi och e-hälsa. Där kommer besökare att kunna ställa frågor om och uppleva de nya filmerna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>