Göteborgs Stad satsar på jämlik tillgång till kultur i skolan
Hem NYHETER Göteborgs Stad satsar på jämlik tillgång till kultur i skolan

Göteborgs Stad satsar på jämlik tillgång till kultur i skolan

Publicerat av: Redaktionen

Alla barn har rätt till konst och kultur oavsett var man bor. Därför satsar Göteborgs Stad på KuBo – kultur för barn och unga, ett nytt verktyg för att skapa likvärdiga möjligheter för Göteborgs barn och unga att ta del av konst och kultur i skolan.

KuBo – kultur för barn och unga är en ny plattform och bokningssida för stadens skolor, från förskola till gymnasium. På sidan kan lärare och pedagoger boka konst- och kulturaktiviteter för sina klasser, allt från teater, musik och dans till museilektioner och skolbio.

– Tidigare fanns flera olika plattformar för kulturen i skolan. Nu är målet att samla så mycket som möjligt på ett och samma ställe, säger Victoria Alarik, strategisk samordnare för KuBo.

Förutom att det ska bli enklare för lärare att hitta till olika typer av utbud är det övergripande syftet med KuBo att skapa en mer jämlik tillgång till kultur för stadens barn och unga. Förebilden är Malmö Stad, som redan har infört ett snarlikt system.

– Systemet ger oss möjlighet att ge riktade erbjudanden till geografiska områden som inte tar del av kulturutbudet lika ofta. Det blir ett sätt att aktivt ge bra förutsättningar för att fördela utbudet mer jämlikt över staden. Vi ser att det har gett goda effekter i Malmö, säger Victoria Alarik.

KuBo drivs i samarbete mellan kulturförvaltningen, förskoleförvaltningen och grundskoleförvaltningen i Göteborgs Stad. Museilektioner är kostnadsfritt för alla skolor att boka. Resterande utbud är kostnadsfritt för kommunala för- och grundskolor, medan det är subventionerat för gymnasier och friskolor.

– Det känns jättekul att vi gör den här satsningen och att barn och unga äntligen kan ta del av kulturen i skolan igen när vi öppnar upp efter covid. Konst och kultur är inte bara en fråga om ett avbrott från skolarbetet, utan är viktigt för barns utveckling och som källa till bildning. Det har alla barn rätt till att få redan från tidiga år, säger Victoria Alarik.

Höstens kulturutbud går att boka från 12 augusti och finns på kubo.goteborg.se. Först går riktade erbjudanden ut, därefter kan alla skolor boka. Det fylls också på med mer utbud under terminen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>