Juridik i skolan – ny handbok ger stöd för lärare
Hem NYHETER Juridik i skolan – ny handbok ger stöd för lärare

Juridik i skolan – ny handbok ger stöd för lärare

Publicerat av: Redaktionen

Får rektor ändra en elevs betyg? Får lärare lyfta eller hålla fast stökiga elever? Och hur gör du om en vårdnadshavare förbjuder eleven att delta i simundervisningen? Det och många andra vanliga dilemman reder juristen Maria Refors Legge ut i den nya boken Juridik i skolan – en handbok för lärare.

– Det är många lärare som vittnar om att de är oroliga för att bli anmälda till Skolinspektionen eller att de blir utsatta för påtryckningar vid betygsättning, säger Maria Refors Legge, jurist och expert på skoljuridik.

Med sin nya bok Juridik i skolan – en handbok för lärare vill hon ge lärarna kunskap om vad som gäller, och därmed också ett större självförtroende gentemot rektor och vårdnadshavare. Boken bygger på intervjuer med lärare, verkliga domar och beslut från skolmyndigheter och Sveriges domstolar. Den beskriver nio rättsliga dilemman som lärare kan ställas inför i sitt arbete, exempelvis Betyg och bedömning, Förhållandet till elever och familj, Diskriminering och kränkande behandling, Ordning och trygghet.

Att bli anmäld till Skolinspektionen för att ha hållit fast eller lyft ut en elev ur klassrummet är ett av många scenarier som Maria Refors Legge beskriver i boken. Hon visar vad lagen säger, ger exempel från domar och diskuterar utförligt hur liknande frågor kan eller bör lösas.

Juridik i skolan – en handbok för lärare kan användas både som ett uppslagsverk för att få råd kring en specifik fråga eller att läsa från pärm till pärm och diskutera i kollegiet.

Om boken
Titel: Juridik i skolan – en handbok för lärare
Utgivning: 5 juli 2021
ISBN: 978-91-7741-247-2
Sidor: 192
Pris: 280 kronor exkl. moms
Boken finns hos bokhandlare på nätet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>