Hem NYHETER Grön i Labbet på Navet Science Center – Ny programserie vill få fler att experimentera

Grön i Labbet på Navet Science Center – Ny programserie vill få fler att experimentera

Publicerat av: Redaktionen

Den 24 september är det premiär för Grön i labbet, en ny programserie om kemi är för barn i åldern 4-8 år.

Programmen är inspelade på Navet Science center i Borås och den 23/9, kl 17-19 är det releasefest på Navet science center i Borås.

Grön i Labbet på Navet Science Center – Ny programserie vill få fler att experimentera

Grön i Labbet med draken Berta – Ny programserie vill få fler att experimentera

Berta Drake är en välkänd figur på science centret Navet i Borås, där tusentals barn mött henne under åren. I den nya programserien Grön i labbet visar hon ett nytt kemiexperiment i varje avsnitt.

Experimenten är utprovade på Navet och de är tillräckligt enkelt för att den som är ”grön i labbet” ändå ska kunna »följa-John-experimentera«.

– Jag fick idén när jag tittade på matlagningsprogram med cook along. Om det funkar på matlagning så borde det även funka på kemiexperiment. Det är ju ganska lika – man ska hålla reda på ingredienserna och blanda, säger Anna Gunnarsson, pedagog på Navets science center som är den som kommit upp med programidén.

Tanken är att barn ute på förskolor och skolor själva kunna experimentera samtidigt som det tittar på programmet, de ska »följa-John-experimentera«. Grön i labbet har spelats in på Navets Science center i samarbete med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna. Medverkar gör Anna Gunnarsson, handdockan Berta och barnen Elicia och Lirjon.

– Jag gillade idén direkt när Anna presenterade den för oss. Kompetensförsörjningen är en stor utmaning för våra medlemsföretag och ska man skapa intresse för kemi och andra naturvetenskapliga ämnen så är experiment en bra väg. Alla gillar att experimentera, säger Ulla Nyman, chef opinionsbildning på IKEM.

Med start 24 september publiceras ett nytt avsnitt av Grön i labbet på Youtube varannan vecka. För att pedagogerna ska kunna förbereda sig och skaffa ingredienserna till nästa avsnitts experiment publiceras en instruktionsfilm en vecka före varje program.

– Allt som behövs för att genom föra experimenten är lätt att få tag på och ofarligt, det gillar pedagogerna. Det gör inget om det kommer på golvet eller på kläderna. Och handdockan fungerar jättebra för små barn. Därför har Berta en central roll i programmet, berättar Anna Gunnarsson.

Information om vad som händer och om kemin bakom experimenten publiceras även på IKEM:s och Navets webbsidor

– På Navet använder de berättelser och konst för att göra upplevelsen av naturvetenskap och teknik mer lustfylld, det är fantastiskt. Sen tycker jag att det viktigt att man som pedagog även kan ta det ett steg längre, förklara lite vad som händer, annars är det lätt att experimenten bara är roliga för stunden och inte skapar bestående nyfikenhet, säger Ulla Nyman.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>