Hem POLITIK Budgetpropositionen 2020 – Regeringen satsar på GIH

Budgetpropositionen 2020 – Regeringen satsar på GIH

Publicerat av: Redaktionen

I årets budgetproposition föreslås Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, få sammanlagt 8,5 miljoner kronor i utökat anslag.

En stor orsak är satsningen på lärar- och förskollärarutbildningar.

Budgetpropositionen 2020 - Regeringen satsar på GIH

Det totala anslaget som aviseras till utbildning på grundnivå och avancerad nivå för GIH är 111 379 miljoner kronor och det är 5,5 miljoner kronor i utökat anslag.

– Vi uppskattar att regeringen väljer att satsa på lärarutbildningen. Denna yrkeskår är extremt viktig då de ansvarar för våra barn och ungdomar, säger Per Nilsson, rektor vid GIH.

Regeringen väljer att föreslå en ökning av utbildningsanslaget till GIH med 5,5 miljoner kronor.

Denna summa är även garanterad för åren 2021 och 2022. Anledningen är den satsning på lärar- och förskollärarutbildningar som inleddes 2017. En betydande del av dessa medel är avsedda att erbjuda GIH en möjlighet att genomföra sommarkurser.
– Detta är goda nyheter! GIH har tidigare inte genomfört sommarutbildningar och vi ser detta som en stor utmaning, säger Per Nilsson.

Det totala belopp som GIH föreslås erhålla till forskning är drygt 39 miljoner kronor, vilket är 3 miljoner högre än i förra årets budgetproposition. Denna ökning påbörjas från 2020 och är en permanent ökning. Skälet till den föreslagna ökningen är den fördelning av universitets och högskolors anslag för forskning och utbildning som aviserades i forskningspropositionen ”Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft”.
– Det är mycket glädjande att regeringen även satsar på GIH:s forskning. Positivt är även att summan är inräknad i ytterligare tre år, säger Per Nilsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>