Hem TEKNIK Ungdomar presenterade sina digitala lösningar på samhällsproblem

Ungdomar presenterade sina digitala lösningar på samhällsproblem

Publicerat av: Redaktionen

TCS genomförde för fjärde året i rad utbildningsinitiativet goIT för att få fler ungdomar att intressera sig för en karriär inom teknik och IT.

Genom goIT introduceras ungdomar i åldrarna 14–18 under lättsamma former till programmering och IT-design.

Ungdomar presenterade sina digitala lösningar på samhällsproblem

Digitalisering handlar om mer än kodning, därför får eleverna i goIT lära sig att applicera ett helhetstänk kring digitalisering. Med hjälp av metoden Design Thinking har eleverna, med hjälp av volontärer från TCS, fått lära sig att identifiera samhällsproblem och programmera kreativa digitala lösningar.

Elever från Kista grundskola, Rinkebyskolan och SSIS har under fem veckor jobbat med att utveckla appar utifrån temaområdena utbildning, trafik, hälsa och sport/esport.

Under avslutningen fick eleverna fick pitcha sina appar inför en jury bestående av Avinash Limaye, Sverigechef på TCS, Cristina David, chef Solution Area – Develop, Sell & Deliver på Ericsson, Jessica Guter, Affärsutvecklare på Norrsken Foundation och Daniel Ågren, Head of Business Intelligence & Analytics på VUIT ICA Sverige.

Det vinnande laget TimeGlass presenterade en digital lösning för att hantera överanvändning av smartphones.

  • -goIT ger kunskapsutbyte hos alla deltagare, såväl elever som mentorer. Eleverna får en inblick i livet som IT-konsult, de lär sig kreativ problemlösning och programmering, samtidigt som vi får nya insikter och idéer, säger Johan Bartholdson, CSR-ansvarig i Europa för TCS.
  • -När jag växte upp fanns inte initiativ såsom goIT. Jag hoppas att TCS kan ge färska perspektiv genom interaktion med mentorerna. Techbranschen växer i rasande fart så detta är ett sätt för oss att inspirera ungdomar i nästa generation att ge sig in i branschen, säger Avinash Limaye, Sverigechef på TCS.

BAKGRUND

Om goIT SverigeTata Consultancy Services (TCS) driver sedan 2015 utbildningsinitiativet goIT tillsammans med Rinkebyskolan, Kista grundskola och Stockholm Science and Innovation School (SSIS). goIT är ett program där ungdomar i åldrarna 14–18 på ett lekfullt sätt introduceras till programmering och IT-design. Digitalisering och förståelse för programmering blir allt viktigare i samhället och TCS vill genom goIT öka intresset för programmering och göra IT mer tillgängligt från en tidig ålder.

Ett trettiotal ungdomar från de tre olika skolorna deltar i en workshopserie där TCS egna anställda är volontärer och agerar som mentorer. Tillsammans med mentorerna får eleverna efter skoltid tillsammans i lag lära sig problemlösning, programmering och kritiskt tänkande. Med goIT hoppas vi kunna uppmuntra ungdomar till att lära sig programmering och intressera sig för en framtida karriär inom teknik, matematik och naturvetenskap. 89 % procent av de elever som genomgått programmet uppger att de har blivit intresserade av en karriär inom matematik och naturvetenskapliga ämnen.

Beräkningar visar att det år 2020 kommer saknas cirka 60 000 programmerare i Sverige. På framtidens arbetsmarknad kommer vi att behöva allt fler individer med kunskap inom programmering och teknik. goIT är ett initiativ där TCS som globalt IT-företag försöker adressera kompetensbristen och på ett organiserat sätt inspirera fler att söka sig till IT-sektorn.

Om goIT globalt
Utbildning är ett av de tre utvalda CSR-områden som TCS arbetar med globalt. goIT är ett återkommande program och en del av TCS CSR-arbete inom området utbildning. Initiativet goIT lanserades av TCS ursprungligen i Nordamerika för att öka den digitala kunskapen hos ungdomar runt om på kontinenten. Sedan starten har över 17 000 studenter deltagit i goIT.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>