Hem NYHETER Högskolan i Skövde lägger ett bra 2019 bakom sig

Högskolan i Skövde lägger ett bra 2019 bakom sig

Publicerat av: Redaktionen

Antalet studenter ökar, söktrycket till utbildningarna likaså och ekonomin är stabil.

I årsredovisningen framstår 2019 som ett mycket bra år för Högskolan i Skövde.

Men Skaraborgsregionen har ett större behov av högre utbildning än Högskolan i Skövde kan leverera med sitt nuvarande statliga anslag.

Redan i slutet av förra året stod det klart att 2019 skulle bli ett bra år för Högskolan i Skövde. Nu har Högskolans styrelse fastställt årsredovisningen och därmed går det att se mer exakt hur bra 2019 faktiskt blev. Den som synar statistiken i årsredovisningen ser bland annat att:

  • antalet studenter i utbildning på Högskolan ökade till 9 009 personer. Det är nästan 600 personer fler än 2018,
  • antalet utländska avgiftsbetalande studenter steg med cirka 45 procent,
  • andelen externa forskningsbidrag av de totala intäkterna för forskning är nu åter uppe på 66 procent,
  • det ekonomiska resultatet blev bättre än förväntat och
  • antalet helårsstudenter steg till 3 722, vilket är ungefär 230 fler än föregående år. Helårsstudent är ett mått som räknar om alla kurspoäng till helårsverken för studenter.

– Vi i styrelsen följer hela tiden hur Högskolan utvecklas i förhållande till den utvecklingsplan vi har fastställt. Högskolan närmar sig allt fler av målen i planen vilket är glädjande. Vi konstaterar också att utvecklingen sker i en takt som gör att kvaliteten i verksamheten ligger kvar på rätt nivå, säger Kerstin Norén som är styrelsens ordförande.

Något att ta på allvar

Högskolan i Skövde lägger ett bra 2019 bakom sigHögskolan i Skövdes rektor Lars Niklasson är också nöjd över utvecklingen 2019.

Han pekar dock på att ungdomar i Skaraborgsområdet fortfarande går vidare till högre utbildning i lägre grad än vad som är fallet i övriga landet.

Delregionen Skaraborg har också färre högre utbildningsplatser per tusen innevånare än hur det ser ut generellt i Sverige. Det här läget råder samtidigt som Högskolan i Skövde utbildar för varje krona av sitt statliga utbildningsanslag.

– Vi har sagt det förut och vi säger det igen i det budgetunderlag vi nu skickar in till regeringen. Högskolan i Skövde behöver få möjlighet att växa för att människor i vår delregion ska ha samma tillgång till högre utbildning som landet i övrigt har. Jag gör bedömningen att det här kan vara en kritisk utvecklingsfråga som berör hela Skaraborgsområdet på sikt. Det är alltså något som vår regions förtroendevalda på alla nivåer behöver ta på allvar, säger Lars Niklasson.

Samlas runt frågan

En del av de utbildningsplatser som Högskolan ber regeringen om i sitt budgetunderlag är tänkta att användas för vidareutbildning av redan yrkesverksamma. Tillgången till den typen av utbildning är också central för regionens utveckling.

Lars Niklasson reflekterar över att det i Skaraborg finns en tradition av att gå samman och tala med en röst i frågor som rör högre utbildning.

– Att vi idag har en högskola i vår delregion är resultatet av ett sådant samarbete. Och jag bedömer det som att det nu är dags att vi återigen samlas runt frågann, avslutar Högskolans rektor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>