Hem NYHETER Trenden bekräftas – fler vill skriva högskoleprovet

Trenden bekräftas – fler vill skriva högskoleprovet

Publicerat av: Redaktionen

Nästan 70 000 personer har anmält sig till högskoleprovet lördagen den 4 april – en ökning med drygt tre procent jämfört med våren 2019.

Högskoleprovet ger alla som är behöriga en extra chans att komma in på högskolan.

– Det är glädjande att intresset för högre studier och högskoleprovet ökar. Redan i höstas såg vi att antalet anmälda blev fler och nu fortsätter den trenden, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR).

Trenden bekräftas – fler vill skriva högskoleprovetHögskoleprovet genomförs av UHR tillsammans med 21 universitet och högskolor på 120 orter i Sverige.

Totalt 69 941 personer har anmält sig till vårens prov – en ökning med 3,5 procent eller 2 351 personer jämfört med vårprovet 2019. Nästan 82 procent av de anmälda är födda 1995 eller senare. Födda år 2001 är den enskilt största årgången med 17 223 anmälda.

– Högskoleprovet innebär en ytterligare möjlighet att antas till högskoleutbildningar som har konkurrens om platserna.

För att komma in krävs alltid att den sökande uppfyller kraven på behörighet, säger Karin Röding.

Alla som skriver högskoleprovet konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp till antag­ningen och provresultatet är giltigt i fem år. Därmed ökar chansen att komma in på utbildningar där ett urval måste göras. Oavsett resultat kan högskoleprovet aldrig minska möjligheterna för den enskilde studenten. Men provresultatet kan heller aldrig kompensera för eventuella brister i den sökandes behörighet.

  • UHR publicerar provfrågorna på Studera.nu måndagen den 6 april.
  • Facit läggs ut på Studera.nu onsdagen den 8 april.
  • Provdeltagarna kan ta del av sina provresultat preliminärt den 13 maj.

Tips och övningsmaterial på Studera.nu

På UHR:s webbplats Studera.nu finns tips för den som ska skriva högskoleprovet, tidigare högskoleprov att öva på och information inför provdagen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>