Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Samarbete mellan stålindustrin och gymnasiet visar vägen mot ingenjörsyrket

Samarbete mellan stålindustrin och gymnasiet visar vägen mot ingenjörsyrket

Publicerat av: Redaktionen

Järnkoll är ett samarbete mellan stålindustrins branschorganisation Jernkontoret och gymnasieskolor där eleverna läser naturvetenskap och teknikprogrammet.

NTI Vetenskapsgymnasiet är en av fyra utvalda partnerskolor i Stockholm som genom projektet vill visa sina elever möjligheterna inom ingenjörsyrket.

Projektet Järnkoll går ut på att skapa nära kontakter mellan gymnasieelever på naturvetenskaps- och teknikprogrammen och företagen inom svensk stålindustri, en bransch som sysselsätter många i Sverige och som är en stor del av svensk ekonomi.

NTI Vetenskapsgymnasiet är en av fyra nya partnerskolor i Stockholm:

Samarbete mellan stålindustrin och gymnasiet visar vägen mot ingenjörsyrket

– Vi är hedrade över att vara en av gymnasieskolorna i Stockholm som får chansen att lära våra elever mer om de möjligheter som finns som ingenjör samt skapa ett fördjupat intresse för teknik och innovation, säger Magnus Odung, rektor på NTI Vetenskapsgymnasiet på Fridhemsplan i Stockholm. – Jag är övertygad om att elevernas motivation ökar om de ser att det de lär sig i skolan också är applicerbart på vad man kan göra i arbetslivet.

Genom projektet kommer branschorganisationen bland annat ta med sig ingenjörer till skolan för att eleverna ska få en uppfattning yrket och branschen. Under specialanpassade lektioner visar ingenjörerna skolans elever hur matematik eller andra ämnen används för att lösa verkliga problem. Genom studiebesök får eleverna uppleva hur arbetet som ingenjör kan gå till i praktiken. I förlängningen syftar aktiviteterna till att öka elevernas tekniska intresse samt motivera dem till vidare studier.

Stålindustrin vill öka sin närvaro i Stockholm

– Vi gör nu en satsning i Stockholm då vi ser att stålindustrin inte är lika närvarande här som på en ort där den sysselsätter en väsentlig andel av invånarna, säger Louise Erkers, projektansvarig på Jernkontoret. – Syftet med projektet är även att visa eleverna att företag i branschen är verksamma över hela världen samt hur de arbetar med miljöfrågor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>