Hem NYHETER Hur är det att plugga till webbutvecklare?

Hur är det att plugga till webbutvecklare?

Publicerat av: Redaktionen

Det vet Robert Danielsson som utbildar sig till webbutvecklare inom .NET CMS på Nackademin.

Efter flera år som tekniker inom IT var Robert sugen på nästa steg.

Valet att välja en yrkeshögskoleutbildning var inte självklart, men något som spelade roll i hans val var just utbildningens korta längd och de goda chanserna till jobb efteråt. Vi har intervjuat Robert om utbildningen, vad en webbutvecklare gör och tankarna kring valet av utbildning.

Hej Robert! Berätta vem är du?

Tjenare! Jag 26 år gammal och växte upp strax utanför Östersund i Lit, Jämtland. Jag är en glad jämte som gillar fiske, Game of Thrones och numera att koda en hel del.

Du utbildar dig till webbutvecklare .NET CMS. Hur kommer det sig att du valde just den utbildningen?

Hur är det att plugga till webbutvecklare?

Robert Danielsson, studerar till webbutvecklare inom .NET CMS på Nackademin

Jag har jobbat som tekniker sedan gymnasiet på bland annat Softronic AB, så jag var redan inne i IT-branschen. Däremot kände jag under mina 5 år som tekniker att jag aldrig hittade just min nisch inom IT, det är ju så otroligt brett.

Efter att ha suttit lite med utvecklarna på mitt förra jobb så valde jag att gå preparandkursen i programmering på Nackademin för att se om det var något för mig, och när kursen väl tog slut så hade jag redan bestämt mig för att söka in till utbildningen.

På preparandkursen studerade vi C#, vilket är ett av de två språken som vi lär oss under utbildningen Webbutvecklare .NET CMS (vi studerar även Javascript), därför kändes det naturligt att fortsätta med det språket jag påbörjat.

Hur skulle du beskriva vad en webbutvecklare gör?

Som en webbutvecklare inom .NET CMS lär man sig att bygga smarta, snygga och framförallt säkra lösningar åt kunderna. Det kan var allt från en e-handels site till ett skräddarsytt intranät. Då vi riktar in oss på specifikt .NET så arbetar vi främst i C#, ett väldigt modernt och enkelt språk som utvecklas av Microsoft. Vi lär oss även Frontend ramverk som det otroligt populära React.js, vilket skrivs i Javascript.

Som webbutvecklare inom .NET CMS vet man att man arbetar med teknik som ligger i framkant, något som är betryggande i en så snabbt utvecklande industri.

Berätta om utbildningen. Vad får ni lära er och hur är upplägget?

Utbildningen och upplägget har varit fantastiskt bra! Vi började med en ren C#-kurs där vi fick lära oss grunderna i programmering, därefter gick vi in på databaskunskap och började skriva C# kod för att hämta data från databaser. Varje kurs därefter har byggt på ytterligare kunskap där vi hela tiden har kunnat använda oss utav det vi har med oss från tidigare kurser.

Man känner aldrig att någon kurs har varit onödig och bland det roligaste är att blicka tillbaka ett par månader, om inte bara en kurs tillbaka, och se hur otroligt mycket man har lärt sig.

Hur tänker du kring att du kommer att ge dig ut på praktik under utbildningen?

Jag har fixat en praktikplats på Forefront Consulting vilket känns helt otroligt. Praktiken börjar i november 2019 och är igång i 20 veckor. Jag har hört så mycket gott om praktikperioder från studenter som haft det tidigare, om hur man kommer tillbaka efteråt och knappt kan greppa hur mycket man har lärt sig.

Självklart finns det en del nervositet kopplat till praktiken, det är bara naturligt. När man söker praktikplats så gäller det att man ställer krav mot praktikplatsen också, precis som dom har sina krav mot sökande. För mig blev Forefront Consulting ett enkelt val då jag välkomnades otroligt varmt och kände mig direkt väldigt trygg i deras händer. Som sökande är det precis det du vill leta efter, så att du får ut så mycket lärdom som möjligt från praktiken, och förhoppningsvis blir kvar som anställd efteråt!

Har du något drömjobb eller företag som gärna skulle arbeta på i framtiden?

Dom flesta har väl tänkt tanken på hur häftigt det vore att jobba på tillexempel Google eller kanske Facebook, men helt ärligt så har jag inte lagt så mycket tanke kring det. Mitt mål är att hitta en arbetsplats där jag mår bra av att gå till jobbet varje dag, där jag känner mig trygg och att jag utvecklas kontinuerligt. Det är min drömarbetsplats.

Har du något tips till personer som just nu står inför valet att välja utbildning?

Jag velade själv i flera år och var fortfarande väldigt osäker när jag väl sökte in på min utbildning. Något jag hakade upp mig på när jag skulle ansöka var vilket språk jag skulle ansöka till, om jag skulle söka Java eller .NET (C#). Nu är jag väldigt nöjd med mitt val, men jag har även lärt mig att språket inte är det viktigaste, för du kan alltid lära dig flera språk när du väl kan grunderna.

Idag är jag otroligt lycklig över att jag valde just min utbildning då jag märker hur kreativt och roligt yrket är, det finns alltid något nytt att lära sig. Framförallt är jag lycklig då jag vet att det här bara är början, jag har så mycket mer framför mig.

Om du är osäker på yrkeshögskolan, precis som jag var, så förstår jag dig. Min osäkerhet försvann när jag började utbildningen och märkte hur många företag som var intresserade av studenter från min utbildning. Före min ansökan så lyssnade jag på utbildningspodden där jag fick höra att yrkeshögskolan är som ett ”lifehack” då man endast studerar i två år, med väldigt hög chans att få jobb efteråt. Idag håller jag helt med.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>