Hem FORSKNING Datorspel kan hjälpa oss fatta bättre beslut

Datorspel kan hjälpa oss fatta bättre beslut

Publicerat av: Redaktionen

Om vi blir upprörda eller på annat sätt påverkade av våra känslor blir vår beslutsförmåga sämre.

Ny forskning vid Blekinge Tekniska Högskola, BTH, visar att om vi spelar vissa typer av datorspel kan vi lära oss att styra våra känslor vilket i sin tur ökar våra möjligheter att fatta bättre beslut.

Datorspel kan hjälpa oss fatta bättre beslut

Känslor anses vara en av de viktigaste faktorerna när det gäller att påverka vårt beslutsfattande negativt. Om vi kan styra våra känslor kan vi däremot fatta bättre beslut. Ett sätt att lära oss att kontrollera känslorna är att spela en viss typ av datorspel – en typ av som kallas lärande spel (engelska: serious games). Dessa spel är framför allt skapade för att lära oss saker snarare än att underhålla.

Forskaren Petar Jercic har i sin avhandling i ämnet utveckling av digitala spel studerat hur lärande spel kan användas för att träna upp vår förmåga att minska hjärnans grad av upphetsning.

Han har även studerat hur spelen måste vara anpassade för att fungera samt vilken biofeedback, det vill säga vilken återkoppling på våra kroppsliga reaktioner, som spelen ska ge för att uppnå önskad effekt.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Fredagen den 26 april
Tid: Kl 09:00–12:00
Plats: Sal J1650, BTH, Campus Gräsvik, Karlskrona

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>