Detta är en av huvudfrågorna under den webbsända konferensen Socialrättsdagen som anordnas av JP Infonet den 8 september.
Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen deltar på konferensen. Hon kommer presentera den nationella satsningen Tidiga och samordnade insatser för barn och unga (TSI) samt hur samverkan mellan skola och elevhälsa, hälso- och sjukvård och socialtjänst kan stärkas. Tomas Bokström är en annan talare och han kommer berätta om hur mycket det går att tjäna, dels vad gäller lidande men också ekonomiskt, på att vara just proaktiv istället för reaktiv.
I september är det för andra gången dags för Socialrättsdagen. Målsättningen med konferensen är att tidigare kunna identifiera hinder och problem och samverka i effektfulla insatser samt sprida goda metoder och processer – för att göra arbetet i kommun, regioner, stat samt privat sektor både mer effektivt och kostnadseffektivt.
Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, är en av talarna. Hon kommer tillsammans med Kjerstin Bergman och Ebba Silfverstolpe-Agardh presentera den nationella satsningen Tidiga och samordnade insatser för barn och unga (TSI) samt hur samverkan mellan skola och elevhälsa, hälso- och sjukvård och socialtjänst kan stärkas. Olivia kommer fokusera på att lyfta fram vikten av att investera i barn och unga och att arbeta med tidiga och samordnade insatser för de barn och unga som behöver stöd och vård.
Tomas Bokström jobbar som projektledare på RISE Social & Health Impact Center (SHIC) och är en annan av talarna på konferensen. SHIC jobbar för en systemomställning mot preventiva snarare än reaktiva arbetssätt inom hälsa och välfärd. Tomas ska tillsammans med en representant från socialtjänsten för barn och unga i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning berätta om ett konkret exempel på ett samarbete. SHIC har tillsammans med socialtjänsten utforskat en ny modell för att möjliggöra effektivt, tidigt och förebyggande stöd genom civilsamhällets insatser till en utsatt målgrupp. Bland annat har man upphandlat civilsamhällesaktörer i ett socialt utfallskontrakt som ska stimulera samarbete mellan socialtjänsten och ingående civilsamhällesaktörer med barnens behov och förbättrade utfall i fokus.