Hem TEKNIK Matematik bra förberedelse inför programmeringsolympiad

Matematik bra förberedelse inför programmeringsolympiad

Publicerat av: Redaktionen

Nu i helgen avgörs Programmeringsolympiaden på KTH i Stockholm.

En av de deltagare som har kvalat in till tävlingen är Lucas Berg på IT-Gymnasiet i Uppsala.

Efter att ha klarat av uppgifterna i kvaltävlingen med bara sekunder till godo siktar han nu på finalen, som en av tävlingens yngsta deltagare.

Lucas Berg går i ettan på IT-Gymnasiet i Uppsala och är en av 34 gymnasieelever i landet som kvalificerat sig till den nationella tävlingen Programmeringsolympiaden.

Matematik bra förberedelse inför programmeringsolympiad

Lucas Berg på IT-Gymnasiet i Uppsala laddar med matematik inför helgens programmeringsolympiad på KTH

– Kvalet bestod av fem uppgifter som skulle genomföras på fyra timmar. Den första uppgiften var ganska enkel, men sen blev de svårare och svårare. Jag hade lite tur i kvalet också, för den sista uppgiften löste jag klart sekunderna innan tiden gick ut, berättar han.

Kvalet till tävlingen genomfördes både på gymnasieskolor runt om i landet och via webben, så att så många som möjligt skulle få chansen att delta. Tävlingsuppgifterna i finalen kommer att genomföras både på KTH och online.

– På Programmeringsolympiaden kommer tävlingen att bestå av två delar. Vi kommer att få uppgifter att lösa på plats, och några uppgifter att lösa hemifrån. Jag har övat på tidigare års uppgifter för att förbereda mig, men det går inte riktigt att plugga inför ett programmeringsprov, man måste ha bra grundkunskaper, säger han.

I drygt ett år har Lucas Berg ägnat sig åt programmering, först inom ramen för elevens val i högstadiet och sedan på fritiden.

– Jag lärde mig att programmera i nian av en klasskompis till mig. Han är också med och tävlar i Programmeringsolympiaden och det vore ju väldigt roligt om det gick lika bra för mig som för honom i finalen.

Möjlighet till fler tävlingar

Programmeringsolympiaden hålls varje år och är öppen för elever på gymnasiet, och för Lucas Bergs del innebär det att det finns två möjligheter till att vara med i tävlingen kommande år.

Robin Kastberg är lärare i programmering på IT-Gymnasiet i Uppsala och han coachar Lucas inför finalen.

– Mitt bästa tips till Lucas är att se tävlingen i år som en träningsomgång eftersom det kommer att finnas möjlighet för honom att delta två gånger till. I år räcker det att fokusera på att göra sitt bästa, och inte jämföra den egna poängen med de andra tävlingsdeltagarnas, säger han.

De fyra deltagare som får bäst resultat i Programmeringsolympiaden får representera Sverige i den internationella programmeringsolympiaden. Inför den tävlingen får de fyra bästa deltagarna, tillsammans med två deltagare med bra resultat som går i just ettan eller tvåan på gymnasiet, tävla i det internationella mästerskapet för länderna runt Östersjön.

– Det vore såklart väldigt roligt att vara med i de internationella tävlingarna, men att kvala till det svenska laget är inte det viktigaste för mig i år, säger Lucas Berg.

Matematik en viktig del

Många av de andra finaldeltagarna går i årskurs tre på gymnasiet och enligt Robin Kastberg är tävlingsuppgifterna anpassade för elever som läst en hel del matematik.

– Nivån är hög i Programmeringsolympiaden och en del uppgifter innehåller matematiska formuleringar som kommer först längre fram i matematikundervisningen på gymnasiet. Därför har jag och Lucas träffats några gånger innan tävlingen och övat på liknande problem som de som kommer i finalen, berättar han.

Att programmering och matematik hör ihop håller Lucas Berg med om.

– Jag har alltid gillat matematik och jag har nytta av kunskaperna när jag programmerar. Jag gillar att programmera när det finns ett svårt problem att lösa, för det är när det är utmanande som det är allra roligast.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>