Nu kommer Mattekluringbanan till Spånga by
Hem EFTER PLUGGET Nu kommer Mattekluringbanan till Spånga by

Nu kommer Mattekluringbanan till Spånga by

Publicerat av: Redaktionen

Skoj och problemlösning utomhus för alla unga.

Nu kommer Mattekluringbanan till Spånga by

Nästa vecka öppnar succén ”Mattekluringbanan” i Spånga by.

Kubpussel, kodplankor och chiffer är några av stationerna på utomhusbanan som är tänkt som ett pedagogiskt program för skolklasser – men den är också öppen för övriga parkbesökare. Idén kommer från det populära Maker Tour-projektet som förenar teknik, matematik och naturvetenskap och uppmuntrar till kreativitet och problemlösning.

– Tekniska museets pedagogik genomsyras av lustfyllt lärande och Mattekluringbanan innehåller många spännande moment. Nu har det blivit dags för unga i Tensta med omnejd att knäcka koder och lösa chiffer tillsammans, säger Maria Olsson, enhetschef och ansvarig för Maker Tour – programmering i skolan.

Maker Tour – programmering i skolan är Tekniska museets uppmärksammade projekt för mellanstadieelever i utsatta områden i Stockholm med syfte att stimulera intresset för teknik och programmering. Det tre veckor långa utbildningspaketet består av lärarintroduktion, workshops, kreativa utmaningar, lärarinspirationskvällar och gratis lovverksamhet. Mattekluringbanan togs ursprungligen fram för Maker Tour – Mot Nya Höjder i Kronoberg och har även besökt Hågelbyparken i Botkyrka. Nu genomförs det i samarbete med TechTensta och Spånga by som en del i Maker Tour-projektet.

– Att Mattekluringbanan besöker Tensta känns fantastiskt. Att på ett roligt och utmanande sätt öka intresset för matematik och teknik bland unga är så viktigt. Hoppas att många ungdomar tar chansen att utmana sig själva, säger Annika Friberg, ordförande i Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd.

Invigning i Spånga by måndag 3 maj

Mattekluringbanan i Spånga by invigs utomhus med coronasäkert avstånd, måndag 3 maj klockan 15.00. Media är välkomna att delta. Mellanstadieelever från Tensta kommer att finnas på plats, liksom representanter från Spånga by, Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning och TechTensta.

Utmanande mattekluringbana med sex stationer

Banan består av sex olika kluringstationer: ett pussel, en 3D-kub, ett chiffer, en grafoptimering, ett 3D-pussel och kodplankor. Med hjälp av en karta får eleverna orientera sig mellan stationerna i grönområdet. Vid varje station får man en bokstav när man löst ”kluringen”. I slutet har man sex bokstäver som gruppen ska sätta ihop till ett lösenord. Mattekluringbanan tar omkring 60 minuter att genomföra.

– Mattekluringen är en meningsfull fritidsaktivitet för ungdomar som stimulerar tanken och bjuder in till rörelse i utomhusmiljö. Vi kommer att koppla ihop ett spännande online hackaton som börjar med lösenordet från Mattekluringen. Förhoppningen är att det ska inspirera ungdomar och öka deras intresse för teknik, säger Dhakshayene Holmgren, samordnare på TechTensta.

Spånga by – ett grönt kulturområde

Mattekluringbanan vänder sig till skolelever och är även öppen för Spånga bys övriga besökare – unga som gamla – samtliga dagar i veckan mellan 08.30 och 16.00. I Spånga by finns förutom 4H-gård och djur även en tillgänglighetsanpassad parklek, plaskdamm på sommaren samt möjlighet att låna minigolfklubbor och besöka parklekens kafé som är öppet på vardagar. Läs mer på https://www.4h.se/tensta/och https://sv-se.facebook.com/Tensta4H/

Mattekluringbanan kommer att finnas i Spånga by till och med 11 juni 2021 då den flyttar vidare till Tekniska museet på Djurgården.

Maker Tour – programmering i skolan

Maker Tour – programmering i skolan vänder sig till elever i utsatta områden i Stockholm. Med hjälp av en programmeringsbuss lastad med pedagoger, datorer, kretskort och robotar rullar Tekniska museet ut till mellanstadiesklasser i dessa områden. Det tre veckor långa utbildningspaketet består av lärarintroduktion, workshops i skolan och på museet, kreativa utmaningar, lärarinspirationskvällar samt gratis lovverksamhet. Det senaste året har Tekniska museets pedagoger inte kunnat besöka klasserna som vanligt på grund av Coronapandemin. Verksamheten har istället anpassats till rådande situation genom ett innovativt digitalt upplägg. Skolorna får låna museets robotbyggsatser till klassrummen och lärarna och eleverna får digital handledning av museipedagogerna under hela projektets gång, något som har visat sig fungera mycket väl.

Bakgrunden till Maker Tour – programmering i skolan är det ökande behovet av personer med teknisk och digital kompetens. Teknisk och digital kunskap är en demokratisk rättighet – men idag rekryteras elever till teknikprogrammet bara ur en tredjedel av befolkningen. Fler behöver alltså utbildas – från alla grupper i samhället. Genom utbildningssatsningen Maker Tour – programmering i skolan vill science centret Tekniska museet bidra till att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning och innovationskraft inom teknik och programmering. Satsningen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som ett integrationsprojekt. Härigenom är det också helt kostnadsfritt för skolorna att delta.

Maker Tour – Mot Nya Höjder

På Tekniska museet bedrivs olika aktiviteter under Maker Tour-paraplyet. Ett av dessa är Maker Tour – Mot Nya Höjder, ett utbildningskoncept som gör det enkelt för lärare att öka sina elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Projektet jobbar också för att bygga broar mellan skolan och näringslivet. Det startade 2014 i Kronoberg och finns idag även i Gävleborg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>