Internationellt projekt ska ge bättre internetuppkoppling för alla
Hem TEKNIK Internationellt projekt ska ge bättre internetuppkoppling för alla

Internationellt projekt ska ge bättre internetuppkoppling för alla

Publicerat av: Redaktionen

Karlstads universitet och Deutsche Telekom arbetar tillsammans i ett projekt som ska förbättra internetuppkopplingen för användare.

Målet är att tekniken ska finnas i alla mobiltelefoner inom fem år.

I mobiltelefoner används 4G, 5G och WiFi för att få åtkomst till internet. Projektet MultiAccess ska binda ihop dem på ett flexibelt sätt för att på så vis förbättra uppkopplingen.

– Vi kopplar ihop 4G, 5G och WiFi, förklarar Andreas Kassler, projektledare och professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Tillsammans blir det en snabb och stabil trådlös uppkoppling som är transparent för telefonen eller datorns applikationer. Vi bygger på ett nytt transportprotokoll, MP-DCCP (Multi Path Datagram Congestion Control Protocol), som använder flera vägar mellan mobilen och internet. Protokollen finns som öppen källkod och kan också användas för att förbättra prestandan om du har internet utan fiber.

Internationellt projekt ska ge bättre internetuppkoppling för allaKarlstads universitet samarbetar sedan tio år med Deutsche Telekom och i projektet MultiAccess finns även City University i London med.

– Det här är superstort, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. 4G, 5G och WiFi behöver integreras i systemen. Förutom Deutsche Telekom diskuterar vi med flera av de stora europeiska operatörerna såsom British Telecom för att få den här tekniken standardiserad.

Tekniken i projektet har ett enormt användningsområde och inom fem år förväntas den finnas i alla mobiltelefoner.

– Olika nätverk har olika karaktär beroende på var du befinner dig och vi skapar lösningar som bestämmer vilka datapaket som ska sändas över vilket nätverk och när sändningen ska ske, förklarar Andreas Kassler. Vår teknik balanserar fördröjningarna och ser till att datatrafiken får den hastighet som behövs.

Den här sortens forskning och utveckling har globalt sett många spelare. Apple, Huawei och Ericsson är några av de företag som är aktivt intresserade. Karlstads universitet finns med på grund av flera år av lyckade forskningsprojekt tillsammans med Deutsche Telekom.

– Vi har en historik med bra arbeten inom trådlösa nätverk och transportprotokoll, förklarar Andreas Kassler. Det är viktigt att vi gör lösningar så att dataöverföringarna blir så smarta och effektiva som möjligt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>